Pelakon Yana Samsudin memberitahu dia dan suaminya Fadzil Zahari teruja dan tidak sabar untuk menunggu kelahiran bayi pertama mereka yang bakal dilahirkan pada minggu pertama Syawal ini.

Bagaimanapun, Yana atau nama sebenarnya berkata, dia juga masih belum menetapkan sama ada untuk bersalin di Kuala Lumpur atau di kampung halamannya di Yong Peng, Johor.

“Saya tidak tahu akan bersalin di mana kerana menurut doktor jika saya mahu bersalin di Kuala Lumpur saya tidak boleh balik kampung beraya, namun hati saya pula ingin menyambut raya bersama keluarga di kampung.

“Lagi pula, tahun ini giliran saya beraya di kampung halaman Yong Peng, Johor, setakat ini masih berfikir-fikir lagi,” ujarnya.

Yana berkata demikian ketika diminta mengulas tentang perkembangan kesihatan dan kandungannya yang kini sudah mencecah lapan bulan.

Yana bergelar isteri kepada aktor dan penulis skrip Fadzil Zahari pada 13 Februari 2015.

Sementara itu, ditanya tentang persiapan menyambut kelahiran bayi, Yana berkata, dia hanya membeli baju-baju dan barang keperluan bayi secara sederhana sahaja.

Katanya, sejak hamil, dia berasa kurang nafsu untuk membeli belah seperti sebelum ini.

“Saya banyak beli baju bayi sahaja, barang-barang lain tidak beli lagi, setiap kali keluar untuk beli barang saya tidak tahu untuk beli apa dan akhirnya beli baju sahaja.

“Sejak hamil pun saya jarang menghabiskan masa untuk membeli belah sehingga suami saya pun pelik kerana dia tahu saya seorang yang suka shopping,” ujarnya.

Dalam pada itu, Yana berkata, dia belum bersedia untuk berkongsi jantina anak yang sedang dikandungnya bagi membuat kejutan kepada peminat.

Katanya, biarlah perkara itu diketahui selepas bayi sulungnya itu selamat dilahirkan.

Selain itu, berkongsi pengalaman sepanjang hamil, Yana berkata, dia tidak terlalu banyak karenah dan mengalami alahan seperti ibu mengandung lain.

Katanya, lapan bulan yang dilalui berjalan dengan lancar dan kandungannya mula kelihatan sejak memasuki bulan keenam.

“Saya mengetahui bahawa saya hamil pada usia kadungan tiga bulan dan pada masa itu saya rasa terkejut dan sedih kerana tidak menjaga kandungan itu.

“Tiga bulan itu saya banyak lakukan aktiviti termasuk menaiki kapal terbang, saya tidak mengalami alahan membuatkan saya tidak mengesyaki yang saya sedang hamil ketika itu.

“Selepas mengetahuinya saya rasa bersalah dan membuat keputusan untuk berehat sahaja sehingga selamat melahirkan bayi,” ujar Yana.

Sementara itu, ditanya tentang kerjaya selepas bergelar ibu, Yana berkata, dia belum memikirkan lagi soal tersebut.

“Tawaran untuk filem dah ada selepas saya habis pantang, tapi saya tidak buat keputusan lagi kerana saya tidak tahu bagaimana keadaannya nanti.

“Kalau boleh memang saya ingin beri keutamaan kepada keluarga terlebih dahulu,” ujarnya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *