MH Online

Laman Suara Rakyat

Yakuza Mencuri Di Pasar Raya Ditahan

Kehidupan sebagai samseng “yakuza” Jepun semakin sukar malah ada anggota kumpulan itu terpaksa mencuri makanan untuk meneruskan kehidupan, lapor AFP.

Polis berkata, dua ahli kumpulan jenayah terancang ditahan selepas didakwa mencuri barangan runcit 76,120 yen (RM2, 924) sebuah pasar raya di pusat bandar Jepun, Nagoya semalam.

“Mereka adalah ahli kumpulan gabungan Kobe Yamaguchi-gumi,” kata jurucakap polis merujuk kepada sebuah organisasi yang berpecah daripada sindiket jenayah yakuza terbesar di negara itu, Yamaguchi-gumi pada tahun 2015.

Samseng yang berumur 52 dan 59 tahun dilaporkan cuba mencuri 198 barangan termasuk tembikai, beras, belut dan makanan siap, lapor Akhbar Asahi dan Mainichi.

Salah seorang lelaki yang ditahan memberitahu polis, mereka sangat miskin dan terpaksa mencuri makanan.

Yakuza Jepun berkembang dari kekacauan selepas perang Jepun dengan memperoleh berbilion dolar dari aktiviti judi, dadah, pelacuran, pinjaman wang, perlindungan dan jenayah kolar putih.

Tidak seperti mafia Itali atau kongsi gelap China di negara-lain, yakuza Jepun diterima masyakat dan tidak menyalahi undang-undang malah setiap kumpulan mempunyai ibu pejabat sendiri yang diketahui polis.

Toleransi sosial, ekonomi yang lemah menyebabkan keahlian semakin kurang dan memberi kesan kepada kumpulan tersebut.