Selepas Amerika Syarikat (AS) mempertahankan amaran kerasnya terhadap tindakan Korea Utara berhubung penggunaan senjata nuklear balistik, akhirnya Presiden China tampil meredakan ketegangan.

Xi Jinping menelefon rakan sejawatnya, Donald Trump baru-baru ini.

Beliau menyuarakan gesaan supaya konflik nuklear Korea Utara diselesaikan secara aman dan mahu semua pihak bertenang serta mengelak melakukan sebarang tindakan yang boleh menambah situasi tegang di Semenanjung Korea.

Kenyataan Jinping itu dibuat beberapa jam selepas Trump memberi amaran bahawa tentera AS sudah bersedia untuk menyerang Korea Utara.

“Semua pihak mesti bertenang dan mengelak daripada mengeluarkan kenyataan dan melakukan tindakan yang boleh meningkatkan ketegangan,” Jinping dipetik sebagai berkata oleh Kementerian Luar China.

Rumah Putih pula berkata, Trump dan Jinping bersetuju bahawa Korea Utara perlu menghentikan tindakan provokasi.

Malahan, mereka juga sepakat menjadikan Semenanjung Korea bebas senjata nuklear.

Trump yang sedang bercuti di Bedminster, New Jersey, terdahulu memberi amaran kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un menerusi laman Twitter.

“Tentera AS kini bersedia sepenuhnya sekiranya Korea Utara bertindak secara tidak wajar.

“Sekiranya beliau (Jong-un) menyuarakan lagi ancaman atau melakukan sebarang tindakan ke atas Guam atau mana-mana wilayah dan sekutu AS, beliau pasti akan menyesal,” kata Trump.

Dalam perkembangan berkaitan, Pentagon berkata, AS dan Korea Selatan akan meneruskan rancangan untuk mengadakan latihan tentera bersama dalam masa 10 hari lagi, tindakan yang dijangka membangkitkan kemarahan Korea Utara dan memburukkan situasi di Semenanjung Korea. – Reuters

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *