Berikutan kebanjiran warga Islam Rohingya di Malaysia kini membuatkan ada yang mengambil kesempatan mengakui warga tersebut untuk mendapatkan bantuan kemanusiaan.

Pengarah Media, Asean Rohingya Center Institut Kerjasama Islam Antarabangsa (Ikiam), Datuk Mat Metro berkata, ramai warganegara lain terutamanya Bangladesh yang mengakui warga Rohingya untuk mendapat bantuan yang diberi oleh pihaknya.

“Kita kadang-kadang tak dapat bezakan warga Rohingya ini dengan yang lain, sebab itu ada yang ambil kesempatan mengaku kata dirinya warga itu, kita beri sahaja bantuan.

“Kini kami terpaksa mengambil langkah berjaga-jaga dalam berikan bantuan supaya tiada kes penipuan terjadi,” katanya ketika dihubungi.

Warga Rohingya di Malaysia bukanlah satu perkara baru dan negara tidak dapat mengelak berlakunya kebanjiran warga ini atas dasar kemanusiaan yang menjadi teras diplomasi negara.

Malaysia dan Indonesia yang pada awalnya tidak mahu menerima etnik Rohingya akhirnya berganjak daripada pendirian awal dan menawarkan tempat perlindungan sementara kepada pelarian ini.

Tambahnya lagi, setakat ini perkara ini masih dalam kawalan pihaknya dan tiada sebarang tangkapan yang dibuat.

“Kami hanya beri peringatan sahaja buat mereka yang menipu dan mengambil kesempatan ke atas kesusahan orang lain.

“Cuma kami amat berharap agar mereka ini tidak lagi berbuat demikian atas dasar sifat kemanusiaan,” katanya lagi.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *