Draf Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNSC) menggesa siasatan dilakukan ke atas pertempuran di sempadan Gaza โ€“ Israel yang diserahkan semalam menerima bantahan Amerika Syarikat (AS).

Beberapa diplomat berkata, draf berkenaan diserahkan oleh Kuwait sebagai mewakili negara-negara Liga Arab yang menggesa satu siasatan bebas dan telus diadakan berhubung keganasan terbaru itu.

Pertempuran yang berlaku berhampiran sempadan Gaza Jumaat lalu menyebabkan 16 penduduk Palestin maut dan lebih 1,400 lagi cedera dengan 758 daripadanya terkena tembakan manakala bakinya cedera akibat ditembak dengan peluru getah serta terhidu gas pemedih mata.

Draf itu turut melahirkan rasa bimbang terhadap situasi terkini di sempadan, selain menegaskan hak penduduk Palestin untuk mengadakan tunjuk perasaan secara aman dan menyuarakan rasa sedih atas kehilangan nyawa yang tidak berdosa.

Ia diedarkan kepada majlis Jumaat lalu namun menerima bantahan AS semalam dan menegaskan bahawa mereka tidak menyokong kenyataan itu, kata seorang diplomat UNSC.

Wakil AS ke UNSC bagaimanapun tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan kenyataan berhubung bantahan terbabit.

Draf kenyataan itu juga menyeru pihak berkaitan untuk menghormati hak asasi manusia komuniti antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, termasuk perlindungan ke atas orang awam. โ€“ AFP

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *