KUALA LUMPUR, Cadangan pemilihan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon perdana menteri sementara  sekiranya Pakatan Harapan menang pilihan raya umum  ke-14 berkemungkinan mencetuskan krisis dan perebutan kuasa dalam kalangan kepimpinan tertinggi parti pembangkang.

Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin berkata keadaan itu boleh berlaku kerana difahamkan ada dalam kalangan kepimpinan veteran PKR tidak setuju dengan cadangan itu.

Beliau berkata jika keadaan itu berlaku sudah pasti akan meruntuhkan keyakinan pelabur asing yang masuk ke negara ini dan  sekali gus menjejaskan ekonomi negara.

“Kita perlu berhati-hati kepada ‘perkahwinan sementara’ pembangkang ini, pasti akan terjadi konflik sekiranya bekas ketua pembangkang (yang merupakan penasihat PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim bebas (daripada penjara) nanti.

“Kita difahamkan ada kepimpinan veteran PKR sendiri yang tidak setuju dengan cadangan itu, perkara-perkara yang mungkin nampak remeh ini akan membawa ketidaktentuan politik yang sangat tinggi,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis ramah mesra bersama sukarelawan misi kemanusiaan MyCorps Afrika di sini, hari ini.

Beliau  berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Datuk Seri Mukhriz Mahathir baru-baru ini yang berkata tuntutan jawatan perdana menteri oleh parti itu bukan untuk mengejar ‘glamor’, sebaliknya berpaksikan kepada pengalaman  Dr Mahathir menerajui negara.

Berhubung program MyCorps, Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata seramai 46 sukarelawan akan memulakan misi kemanusiaan MyCorps pada 4 Jan ini.

Katanya kesemua sukarelawan tersebut akan ditempatkan selama dua bulan di empat buah negara di Afrika iaitu Uganda, Tanzania, Kenya dan Sudan.

“Peserta yang terpilih telah diberikan latihan selama satu bulan bagi menyediakan mereka dalam menghadapi segala kemungkinan, dan jika segalanya mengikut perancangan mereka bakal pulang ke negara pada awal Mac,” katanya.

MyCorps yang merupakan satu inisiatif di bawah Kementerian Belia dan Sukan (KBS) adalah satu projek sukarelawan yang melibatkan belia-belia Malaysia yang berumur antara 18 dan 30 tahun.

Sebelum ini program sukarelawan MyCorps pernah dijayakan ke Kemboja, Syria, Bangladesh, Sri Lanka, Sudan dan Lubnan.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *