Manchester United memastikan tempat beraksi di final Liga Europa setelah menang dengan agregat 2-1 ke atas Celta Vigo.

Pengurusnya, Jose Mourinho berkata walaupun mencatat kemenangan, Celta berjaya membuatkan United menderita hingga saat akhir.

United turun pada separuh akhir kedua di Old Trafford, awal pagi Jumaat dengan mata 1-0 selepas menang di markas Celta pada separuh akhir pertama.

Celta yang ketinggalan bermain berhempas pulas, tetapi United berjaya mendahului menerusi tandukan Marouane Fellaini pada minit ke-17. United unggul dengan agregat 2-0.

Bagaimanapun Celta tidak lemah semangat. Mereka terus berjuang untuk mencuri gol dan perjuangan kelab dari Sepanyol itu membuahkan hasil pada minit ke-85 menerusi Facundo Sebastian Roncaglia.

Kedudukan dari segi agregat berubah menjadi 1-2 dan Celta memerlukan satu gol lagi untuk mara kerana bermain di tempat lawan.

Asakan demi asakan Celta menyebabkan United mengakui mereka keletihan.

“Kami adalah pasukan terbaik ketika perlawanan pertama tapi tak pernah ‘mengunci’ perlawanan, tak pernah menjaringkan gol daripada peluang yang kami dapat. Perlawanan ini menjadi satu perlawanan terbuka, semua tekanan berada di pihak kami,” kata Mourinho.

“Mereka betul-betul bebas dari beban dan memberikan satu pertandingan yang sangat sukar buat kami. Kami menderita sampai akhir dan peluang mereka terbuka sampai saat terakhir.

“Para pemain sudah memberikan segalanya. Saya sangat puas hati dengan mereka,” katanya.

Mourinho berkata demikian apabila Celta sebenarnya mempunyai sejumlah peluang menambah gol sepanjang pertandingan, tetapi gagal dimaksimakan.

Dengan kemaraan ini, United juga memiliki peluang meraih gelaran pertama mereka dalam saingan Liga Europa sekali gus sebagai tiket untuk menempatkan diri secara automatik dalam Liga Juara-Juara musim depan.

United akan berdepan dengan Ajax Amsterdam yang berjaya mengalahkan Lyon dengan agregat 5-4.

Pertandingan tersebut akan berlangsung di Friends Arena, Solna, 24 Mei 2017.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *