Umno telah selesai mengemukakan bantahan berhubung kajian persempadanan semula kawasan pilihan raya kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), kata Setiausaha Agungnya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Katanya tempoh bantahan yang berakhir semalam selesai dilakukan melalui pihak Umno Negeri dan bantahan 100 pengundi berdaftar dalam setiap satu kawasan tertentu.

“Bantahan boleh dibuat melalui tiga cara iaitu melalui negeri, pihak berkuasa tempatan dan juga 100 pengundi di sesuatu kawasan maka Umno telah menyuarakan bantahan tersebut melalui saluran undang-undang yang disediakan,” katanya kepada media selepas merasmikan program Putrajaya Community Ride di sini, Sabtu.

“Semua Umno Negeri telah mengemukakan bantahan manakala di negeri yang diperintah pembangkang seperti Selangor, kita mengumpulkan bantahan melalui 100 pengundi berdaftar di sesuatu kawasan,” katanya.

SPR melaksanakan Kajian Semula Persempadanan bagi kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi Negeri-Negeri Tanah Melayu dan Sabah bermula 15 Sept.

Sebelum ini, Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh memaklumkan kajian semula itu dilaksanakan mengikut peruntukan Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan dan pindaan kepada Fasal (2) Perkara 14 Perlembagaan Negeri Sabah yang diwartakan pada 18 Ogos lalu.

SPR mempamerkan Syor Kajian Semula Persempadanan Bahagian-Bahagian Pilihan Raya bagi Negeri-Negeri Tanah Melayu dan Sabah selama satu bulan bermula 15 September hingga 14 Oktober (Jumaat).

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *