Bekas Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa), Tan Sri Annuar Musa meminta Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) supaya tidak tergesa-gesa menjatuhkan hukuman ke atas pasukan yang masih belum melunaskan bayaran gaji pemain masing-masing kerana ia tidak akan menyelesaikan isu itu.

Beliau berkata tindakan memotong mata liga mana-mana pasukan yang berdepan masalah tunggakan gaji bukan jalan penyelesaian terbaik.

“Tak usah terburu buru wahai FAM… potong mata bukan jln penyelesaian..kalau potong leher sekali pun. Bukan soal team tak mahu bayar biasanya, tapi kalau dah tiada wang dalam tangan (atas pelbagai sebab biasanya),ugutan tak selesaikan masalah.

“Untuk Kafa, saya yakin isu dua bulan gaji beres sehari dua lagi sebaik sumbangan RM2 juta yang sudah diperolehi diterima oleh bank pembayar… tunggu cek diterima sahaja.

“Usah bimbang… bukan setakat gaji, tapi yang lain-lain juga sedang kita bantu secara berperingkat…insya-Allah,” katanya menerusi Facebook pada Jumaat.

Pada Rabu, Persatuan Pemain-Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM) bersetuju dengan cadangan penolakan mata oleh Football Malaysia Limited Liability Partnership (FMLLP) terhadap enam pasukan Liga Malaysia yang gagal melunaskan gaji pemain mereka.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Izham Ismail berkata, sudah tiba masanya pelaksanaan potongan mata ini disegerakan kerana ia membawa mesej jelas bahawa isu tunggakan gaji adalah perkara serius dan perlu dibasmi sepenuhnya.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *