Pentadbiran Presiden Donald Trump bercadang mengehadkan jumlah pelarian yang masuk ke Amerika Syarikat (AS) untuk tahun akan datang sebanyak 45,000 orang, kata dua pegawai yang tahu mengenai keputusan itu semalam.

Angka itu dikatakan penyokong hak asasi amat rendah dalam sejarah dan tidak mencukupi berikutan meningkatnya krisis kemanusiaan di seluruh dunia.

Angka itu adalah siling terendah untuk kemasukan pelarian sejak Akta Pelarian AS diluluskan pada 1980-an. Sejak itu, siling itu tidak pernah ditetapkan di bawah 67,000 dan tahun kebelakangan ini ia berada sekitar 70,000 hingga 80,000 orang.

Setiausaha yang bertugas untuk Jabatan Keselamatan Dalam Negeri sedang berbincang dengan anggota Kongres hari ini, menurut seorang pegawai Rumah Putih.

Keputusan Trump mengenai had pelarian itu akan diumumkan susulan rundingan terbabit, kata dua pegawai berkenaan.

Akhbar The Wall Street Journal kali pertama melaporkan angka 45,000 itu semalam. Mengikut undang-undang, Presiden AS itu perlu berunding dengan anggota Kongres mengenai jumlah kemasukan pelarian sebelum permulaan tahun fiskal, 1 Oktober ini.

Jumlah pelarian diterima masuk ke AS, boleh dikurangkan di bawah paras had itu, menurun ke paras terendah dalam tahun fiskal selepas serangan 11 September 2001, dengan hanya sekitar 27,000 orang.

Bagi tahun fiskal 2017 yang tamat 30 September, bekas Presiden Barack Obama mewujudkan satu had 110,000 pelarian untuk ditempatkan secara kekal di AS.

Selepas mengambil alih jawatan Januari lalu, Trump mengeluarkan arahan eksekutif, menurunkan jumlah maksimum itu kepada 50,000 orang untuk tahun 2017, mengatakan lebih banyak akan ‘memudaratkan kepentingan AS.’

Pengkritik berkata, jika paras 2018 lebih rendah, ia mungkin menjejaskan reputasi AS di peringkat antarabangsa. – Reuters

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *