Anda di sini!
Utama > Luar Negara > Transgender Dilarang Berkhidmat Dalam Tentera

Transgender Dilarang Berkhidmat Dalam Tentera

Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump menegaskan bahawa golongan transgender tidak akan dibenarkan untuk berkhidmat dalam tentera negara itu.

Pengumuman Trump itu sekali gus melangkaui keputusan yang dibuat oleh Presiden terdahulu, Barack Obama yang membenarkan golongan tersebut menyertai angkatan tentera AS.

Dalam beberapa kenyataan menerusi laman sosial Twitter, Trump berkata, selepas beliau mengadakan rundingan dengan jeneral dan pakar tentera, kerajaan AS tidak akan menerima golongan transgender dalam tentera.

Ujar beliau lagi, tentera AS perlu memberi tumpuan dalam untuk mencapai kejayaan dan tidak dibebani dengan kos perubatan dan gangguan golongan transgender yang berkhidmat sebagai askar.

Tahun lalu, pentadbiran Obama menarik sekatan ke atas golongan transgender dan memberi masa selama setahun kepada Pentagon untuk menilai bagaimana memastikan golongan itu boleh menyertai tentera.

Awal bulan ini, Setiausaha Pertahanan AS, James Mattis mengumumkan penangguhan selama enam bulan untuk merekrut golongan transgender. –  Al Jazeera

Leave a Reply

Top