Transformasi Nasional 2050 (TN50) bukan sesuatu yang mustahil jika generasi muda mengubah cara pemikiran dan terus menanam impian, kata Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman.

Beliau berkata, usaha berterusan juga perlu dilakukan dan golongan berkenaan harus bersedia menempuh sebarang cabaran yang mendatang.

“Kita perlu bersedia dan mesti mencabar kelaziman serta berfikir di luar kotak. Di Terengganu, usaha kerajaan negeri sentiasa ada untuk usaha tersebut dengan menyediakan pelbagai bantuan sejak daripada peringkat awal.

“Jika idea anak muda boleh dicantum dan dilaksanakan, ia tentunya membawa faedah yang menakjubkan pada masa hadapan sama ada dalam pendidikan mahupun perkara lain,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sesi Dialog TN50, yang turut dihadiri Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun, Isnin malam.

TN50 yang digagaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan dasar futuristik bagi memeta hala tuju negara untuk tempoh 30 tahun selepas 2020.

Ia mula diperkenalkan pada Jan lalu dan sesi jelajah TN50 telah bermula di Sabah, dan Terengganu menjadi negeri kedua yang dipilih bagi program berkenaan.

Seramai 3,000 orang terdiri daripada pelajar hadir pada majlis tersebut dan kira-kira 30 orang tampil memberi pandangan dan aspirasi menjelang TN50.

Antara idea yang diketengahkan termasuk keinginan melihat Malaysia menjadi pengeluar produk makanan dan tidak bergantung kepada negara luar, memperkasakan peranan guru serta mewujudkan satu aliran sekolah sahaja.

Terdahulu, Ahmad Razif mengetengahkan impian TN50 yang ingin dicapainya dengan mempunyai ramai anak negeri yang hebat dalam bidang agama dan mampu mengubah landskap ekonomi sedia ada.

“Impian kami untuk melahirkan ramai seperti Sulaiman Embong…anak yatim yang miskin tetapi mencipta pelbagai keajaiban dalam pelajaran, hafaz al-Quran dan akhirnya mempunyai syarikat hebat yang menyumbang kepada ekonomi negeri,” katanya.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *