Tambang perkhidmatan Transit Aliran Massa Sungai Buloh-Kajang (MRT SBK), yang beroperasi 16 Disember ini, akan bermula pada kadar RM1 hingga RM5.50 bagi mod tanpa tunai.

Tambang struktur tunai pula bermula antara RM1.10 dan RM6.40.

Rapid Rail Sdn. Bhd (Rapil Rail) dalam kenyataan pada Selasa berkata, tambang maksimum tersebut meliputi perjalanan penuh 51 kilometer antara Sungai Buloh dan Kajang merentas 31 stesen.

Fasa 1 Laluan MRT SBK dijangka beroperasi mulai 16 Disember dengan meliputi 12 stesen antara Sungai Buloh dan Semantan dan Fasa 2 dengan baki 19 stesen antara Semantan dan Kajang dan dijadual beroperasi pada Julai tahun depan.

Menurut kenyataan itu, kerajaan telah meluluskan struktur tambang itu berdasarkan kadar menurun untuk setiap empat hingga lima kilometer perjalanan, sama seperti struktur tambang perkhidmatan LRT dan Monorel.

Laluan MRT SBK itu turut menawarkan diskaun 50 peratus kepada warga emas, pelajar dan orang kurang upaya manakala tambang percuma untuk kanak-kanak bawah tujuh tahun.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *