Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen agar melaksanakan tugas dengan berkesan dan efektif selain tidak memihak kepada mana-mana parti politik sama ada pihak pemerintah dan pembangkang ketika persidangan dewan berlangsung.

Baginda bertitah ia bertujuan memastikan institusi dewan dapat berperanan dengan baik dan mematuhi prinsip-prinsip keadilan yang sebenar.

“Oleh itu, speaker hendaklah memastikan agar ahli-ahli dewan sentiasa mematuhi dan melaksanakan setiap peraturan dan garis panduan dewan yang telah ditetapkan,” titah baginda ketika merasmikan Persidangan Speaker-Speaker Parlimen dan Dewan Undangan Negeri Seluruh Malaysia 2017 di sini, Sabtu.

Turut hadir pada persidangan itu ialah Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia, Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Seri SA Vigneswaran dan Speaker DUN Selangor Hannah Yeoh.

Sultan Sharafuddin bertitah speaker dewan juga perlu berperanan mengawal keadaan apabila berlaku pertelingkahan dalam kalangan anggota dewan ketika sesi persidangan.

“Ahli-ahli Yang Berhormat yang membahaskan sesuatu usul atau menzahirkan pandangan hendaklah dilakukan secara berhemah dengan mengikut segala peruntukan yang ditetapkan di dalam Peraturan-Peraturan Tetap Dewan.

“Beta tidak mahu berlakunya kejadian ahli dewan bercakaran di dalam dewan dengan melemparkan bahasa-bahasa kesat dan menyakitkan hati tanpa mengawal emosi mereka,” titah baginda.

Sultan Sharafuddin bertitah, adab dan tatasusila ketika berbahas juga penting bagi membuktikan Malaysia mempunyai pemimpin matang dan berkeperibadian tinggi.

Baginda turut mengingatkan speaker dan anggota dewan supaya mendukung kedaulatan institusi beraja dan Sistem Raja Berpelembagaan sebagai sebahagian daripada elemen penting di dalam Parlimen dan DUN.

Baginda bertitah, peranan institusi raja di dalam DUN khususnya, bukan sekadar sebagai lambang bagi upacara rasmi semata-mata tetapi merangkumi aspek kuasa dalam meluluskan sesuatu rang undang-undang yang telah dibahaskan.

“Justeru itu, semua pihak terutama speaker diingatkan agar menghormati dan akur kepada institusi raja sebagai lambang kekuatan bangsa dan negara,” titah baginda.

Dalam pada itu, Sultan Sharafuddin menyarankan dewan supaya mengurangkan masa persidangan yang melangkaui waktu berehat iaitu selepas 12 tengah malam.

“Ia kerana kecergasan minda semua pihak termasuk urusetia dewan dan para pelapor tidak berada pada paras optimum ketika itu,” titah baginda.

Sementara itu, Pandikar Amin dalam ucapannya berharap, Pelan Transformasi Parlimen Malaysia yang diperkenalkan sejak 2008 dapat dilaksanakan di peringkat DUN bagi menambah baik perjalanan dewan sekali gus memastikan ia kekal relevan.

“Walaupun ada pihak berkata baik dan buruk cadangan penambahbaikan pelan itu belum tentu dapat direalisasikan jika tiada kefahamaan antara Badan Legislatif dan Badan Eksekutif.

“Kita mahu ia terus diperkukuhkan dalam mengangkat martabat institusi perundangan ke tahap lebih tinggi dan membanggakan sama ada di peringkat Persekutuan atau negeri,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *