Sekurang-kurangnya empat orang terbunuh dalam serangan berani mati di Arab Saudi pada Isnin, selepas berlakunya dua serangan di tempat lain di rantau ini, sebelum berakhirnya Ramadan.

Tiada pihak yang serta-merta mengaku bertanggungjawab untuk ketiga-tiga serangan, dengan yang terbaharu dilancarkan di bahagian luar Masjid Nabawi di Madinah, menyebabkan empat anggota pasukan keselamatan terbunuh dan beberapa yang lain cedera.
Sejak akhir 2014, Arab Saudi telah dilanda serangan bom dan tembakan yang didakwa dilakukan oleh kumpulan Negara Islam (IS) tetapi beberapa serangan pada hari yang sama, yang terdahulu berlaku di Qatif dan Jeddah adalah luar biasa.

Masjid Nabawi yang terletak di bahagian barat, adalah salah sebuah tempat suci bagi umat Islam, di mana makam Nabi Muhammad SAW terletak di sini dan menarik jutaan pengunjung setiap tahun.

“Pasukan keselamatan telah mengesyaki seorang lelaki yang sedang menuju ke arah Masjid al-Nabawi dan lalu di kawasan letak kereta pelawat,” kata Kementerian Dalam Negeri dalam satu kenyataan.
“Apabila mereka cuba menahannya, dia bertindak meletupkan dirinya dengan tali pinggang letupan yang dipakainya, menyebabkan dia dan empat anggota keselamatan lain maut,” kata kenyataan itu, sambil menambah lima lagi mengalami kecederaan.

Kementerian itu berkata, serangan maut di Madinah berlaku ketika solat Mahgrib selepas umat Islam berbuka puasa.Pengeboman di Madinah dan Qatif pada Isnin berlaku serentak.
Dalam letupan di Jeddah, dua pegawai keselamatan cedera, kata Kementerian Dalam Negeri.

Penduduk Qatif berkata bahagian badan ditemui berhampiran sebuah masjid kumpulan Syiah dan Kementerian Dalam Negeri mengesahkan ia adalah pengeboman berani mati sambil menjelaskan bahawa ‘bahagian badan tiga orang telah ditemui’ di lokasi itu tetapi identiti mangsa masih belum dapat dikenal pasti.

“Pengebom berani mati, pasti. Saya dapat melihat badannya terbelah,” kata seorang saksi serangan di Qatif.

Seorang lagi saksi, yang hanya mahu dikenali sebagai Ayman, memberitahu AFP bahawa berlaku dua letupan berhampiran masjid kumpulan Syiah.

Pengeboman pertama pada Isnin berlaku berhampiran konsulat Amerika Syarikat di Jeddah, telah dilakukan oleh seorang penduduk Pakistan yang kemudian dikenal pasti oleh Kementerian Dalam Negeri sebagai Abdullah Qalzar Khan, seorang pemandu swasta berusia 35 tahun yang tinggal bersama isteri dan ibu bapanya di Jeddah selama 12 tahun.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri, General Mansour al-Turki telah memberitahu saluran berita kerajaan, Al-Ekhbaria, bahawa pengebom berada lebih dekat dengan masjid di kawasan itu berbanding konsulat.

Kementerian itu dalam satu kenyataan yang disiarkan berkata bahawa sebahagian tali pinggang bahan letupan pengebom telah meletup.

Kedutaan AS di Riyadh melaporkan tiada kecederaan di kalangan kakitangan konsulat.

Pada Ahad, berlaku serangan di ibu negara Iraq, Baghdad yang mengorbankan lebih daripada 200 orang. Sebelum itu, pada Jumaat berlaku serangan di Dhaka, beberapa hari selepas lapangan terbang Ataturk di Istanbul diserang.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *