Tiada layanan baik sepanjang Perhimpunan Agung Umno 2016 kepada pengamal media berhaluan kiri yang secara berterusan bertindak ‘menyerang’ parti itu menerusi pelbagai laporan negatif.

Sehubungan itu Setiausaha Kerja Umno, Datuk Seri Abdul Rauf Yusoh berkata, Umno mengambil pendirian sama seperti sebelum ini untuk mengehadkan penyaluran maklumat  hanya kepada media arus perdana sepanjang perhimpunan tahunannya kali ini.

“Lintas langsung yang diberi kepada orang ramai (pemerhati) telah disalahguna oleh mereka (media) yang menggunakan kemudahan ini bagi menyerang semula Umno menerusi maklumat yang diperolehi.

“Tahun lepas segala perbelanjaan dalam buku laporan tahunan Umno juga disiarkan dalam portal tak rasmi, membuatkan kita rasa tidak selesa kerana sepatutnya bahan itu adalah bahan terhad.

“Tapi mereka menggunakan apa jua maklumat dalam PAU ini untuk menyerang Umno,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat dan taklimat  penyelarasan media sempena PAU 2106 di sini, Selasa.

Ditanya sama ada Umno akan bertindak mengusir petugas media yang tidak mendapat kebenaran membuat liputan di PWTC, Abdul Rauf berkata, pihaknya akan mengambil langkah sewajarnya jika ia berlaku.

“Selagi tak sehaluan dengan kita, sama sahaja, kita tunjuk haluan lain (jalan keluar).

“Tanpa prejudis kita akan terima dengan baik.  Tapi jika kita beri penghormatan, penghargaan tapi dia (media bukan arus perdana) menggunakan platform ini (PAU) untuk menyerang Umno…nak buat apa?

“Kita tak akan berikan layan yang terbaik,” katanya.

Mengulas sama ada Umno menjangkakan sesi perbahasan PAU 2016 akan panas berdasarkan situasi politik semasa, Abdul Rauf berkata: “Itu tak dapat kita jangkakan. Kena tunggu hari persidangan. Tapi suhu tak menentu ini bukan Umno, itu orang luar.

“Umno masih tetap dalam keadaan terbaik. Bukan suhu Umno yang turun naik. Umno tetap sama dan suhunya terbaik,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *