Oleh : Zabidi Saidi

KUALA LUMPUR, 125,000 orang generasi ulul albab akan menawan negara pada tahun 2050. Menurut Pengerusi Sekolah Imtiaz Ulul Al bab Masjid Tanah, Melaka, Datuk Hisham Abdul Majid. apabila mereka yang hafal al quran ini menjadi profesional seperti saintis, doktor, jurutera, tokoh korporat menyertai politik mereka dijangka menjadi ahli politik yang bersih dari rasuah.

“Bayangkan mereka ini menjadi pemimpin negara mereka akan menjadi pemimpin yang serba boleh menjadi imam, pimpin tahlil dan hafal al quran dalam pidato mereka,” katanya ketika menyampaikan kertas kerjanya dalam Persidangan Antarabangsa Ulama di UTM di sini.

Katanya, istilah ulul al bab diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan ia diterjemahkan oleh Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh yang menubuhkan sekolah Imtiaz di negeri Terengganu.

Sekolah Imtiaz Ulul Albab yang diuruskan oleh Hisham di atas tanah di Masjid Tanah yang diwakafkan oleh keluarga Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Katanya lagi, dalam al quran ada 16 ayat ulul al bab yang mana ia amat penting dalam al quran ia menggariskan 16 ciri ciri pemimpin.

“Sekolah Imtiaz Ulul Al bab Melaka mencatat sejarah kerana ada yang dapat hafal al quran dalam masa tiga bulan,” katanya.

Beliau menambah sekarang MRSM ada modul Ulul al bab serta sekolah berasrama penuh pun ada juga modul yang sama.

“Malah sekolah harian pun ada yang mohon modul ulul al bab kerana ia telah berjaya melahirkan pelajar yang hafal al quran serta pelajar yang berdisiplin,” katanya.

Katanya lagi, jika Malaysia dapat lahirkan 125,000 orang generasi ulul al bab maka 57 negara Islam dapat melahirkan seramai 7.15 juta orang generasi ulul al bab.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *