MELAKA, Pemimpin sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sini mendakwa diliwat ketika mendiami sebuah rumah kebajikan yang menempatkan penghuni di kalangan budak lelaki di Durian Daun di sini.

Presiden Pertubuhan Kebajikan dan Sosial (Perbak), Muhammad Khairul Hafiz berkata, dia juga dipaksa berpakaian umpama jururawat sebelum didera secara seksual.

Beliau berkata, kejadian melibatkan petugas rumah kebajikan itu berlaku antara 1999 dan 2004.

“Saya tidak malu untuk menyatakan mengenai kejadian diliwat itu, malah tiga yang lain turut menerima nasib sama,” katanya dalam temubual dengan akhbar tempatan di sini, Khamis.

Muhammad Khairul mendakwa, seorang mangsa yang dikenali sebagai Anbarasu kini berubah menjadi pondan dan menetap di Ipoh.

Katanya, berdasarkan pengalaman pahit yang dilaluinya, beliau mahu memperjuangkan hak bekas penghuni dan mereka yang menetap di rumah kebajikan itu.

“Penghuni yang menjadi mangsa terpaksa mendiamkan diri selepas aduan kepada pengurusan rumah kebajikan itu tidak dapat mengambil sebarang tindakan susulan kekurangan bukti, kecuali beberap kes yang mendapat perhatian,” katanya.

Menurutnya, selepas lima tahun mengumpul bukti beliau dapat merujuk kejadian itu kepada seseorang yang berkuasa di Putrajaya yang mahu mendengar masalahnya.

Kata Muhammad Khairul, beliau akan membuat laporan polis di Putrajaya pada Jumaat.

Katanya, pengarah Jabatan Kebajikan Melaka, Burhanuddin Bachik telah menunjukkan keprihatinannya terhadap apa yang dilaluinya.

Pada 2012, Muhammad Khairul telah membuat laporan polis mendakwa beberapa pekerja di rumah kebajikan itu terlibat meliwat dan melakukan penderaan seksual terhadap 150 penghuni sejak 2004.

Akhbar tempatan pada 14 Mac melaporkan, dua penghuni rumah kebajikan itu yang berusia 13 dan 16 tahun dimasukkan ke Hospital Melaka selepas dilaporkan diserang warden premis itu.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *