RAUB, Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) memohon peruntukan tambahan sebanyak RM22 juta bagi Projek Tanam Semula melibatkan tanah seluas 3,400 hektar.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata peruntukan tambahan itu diperlukan ekoran sambutan luar jangkaan daripada pekebun kecil melebihi daripada peruntukan yang telah ditetapkan sebelum ini.

Beliau berkata untuk tahun ini sahaja, RISDA telah membelanjakan RM144.7 juta bagi program tanam semula, yang merupakan sebahagian daripada peruntukan program pembangunan RISDA yang berjumlah RM358.8 juta.

“Di Pahang sahaja, RISDA telah membelanjakan RM31.8 juta melibatkan seramai 64,386 pekebun kecil bagi program tanam semula. Ini semua bantuan yang disalurkan kerajaan untuk membantu golongan pekebun kecil.

Banyak lagi bantuan diberikan seperti bantuan baja dan kita tetapkan harga lantai getah RM2.20 sekilogram supaya kalau harga rendah, kerajaan akan bayar perbezaan harganya,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Pejabat RISDA Raub di sini, hari ini.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Koperasi, Keusahawaan dan Kepenggunaan Pahang Datuk Seri Shahruddin Ab Moin dan Ketua Pengarah RISDA Datuk Wan Ahmad Shabri Zainuddin Wan Mohamad.

Ismail Sabri juga memaklumkan pada tahun ini RISDA telah meluluskan 380 permohonan Rumah Bina Negara daripada 2,089 permohonan dengan 18 rumah telah siap dibina.

“Kita mahu pekebun kecil yang tidak ada rumah mendapat rumah yang selesa, sebab itu kerajaan sanggup beri subsidi sebanyak RM20,000 daripada harga RM65,000 supaya mereka dapat diami kediaman tiga bilik dan dua bilik air,” katanya.

Sehubungan itu, Ismail Sabri menyifatkan dakwaan pembangkang bahawa kerajaan sedang bankrap adalah tidak tepat, kerana jika benar sudah pasti kerajaan tidak dapat memperuntukkan jumlah yang besar untuk membantu pekebun kecil.

Katanya, bantuan RISDA juga bersifat menyeluruh dan tidak terhenti kepada pekebun kecil kerana agensi itu turut memperuntukkan bayaran untuk program tuisyen rakyat kepada anak-anak pekebun kecil.

“Di Pahang sahaja, kita berikan RM212,500 untuk bantu 315 pelajar dan kita dapati program ini berkesan membantu meningkatkan pencapaian prestasi anak pekebun kecil dan saya harap lebih ramai pekebun kecil ambil peluang untuk menikmati kemudahan yang disediakan,” katanya.

Mengulas mengenai pejabat baharu RISDA Raub, Ismail Sabri menambah pembinaan pejabat bernilai RM4.4 juta itu bermula pada 2012 dan siap pada pertengahan 2013 serta menempatkan 56 kakitangan.

Ismail Sabri berkata setakat ini, RISDA mempunyai 13 pejabat RISDA negeri, 54 buah pejabat daerah dan 154 pejabat stesen di kampung yang mempunyai ramai pekebun kecil bagi memudahkan urusan penyampaian bantuan dan khidmat nasihat.

“Pejabat RISDA juga bersedia untuk membantu pekebun kecil membuat pendaftaran bagi mendapatkan elaun RM200 bagi Bantuan Musim Tengkujuh yang akan dibayar selama tiga bulan bermula bulan hadapan,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *