Share on Facebook

FOKUS PRU-14

Oleh : Abdullah Karim

KUALA LUMPUR: Sudah terdengar cakap-cakap bahawa Ahli Parlimen Masjid Tanah, Melaka yang kini disandang oleh Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin bakal ditukarkan ke Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya umum akan datang.

Tempat beliau akan diisi oleh Datuk Seri Abd Rauf Yusoh iaitu Ketua Umno Bahagian Masjid Tanah.

Pemilihan Datuk Rauf di kawasan Parlimen untuk disesuaikan pengalaman politik beliau di peringkat nasional.

Andai kata nasib menyebelahi beliau untuk diangkat sebagsi timbalan menteri menggantikan Datuk Mas, Perdana Menteri tidak ada masalah sebab wakil Melaka ini sudah terdedah dengan politik peringkat Pusat.

Ini adalah kerana tugasnya sebagai Setiausaha Kerja Umno Malaysia banyak dihabiskan di Ibu Pejabat Umno serta berurusan pula dengan pemimpin peringkat negeri dan negara untuk menguruskan perjalanan parti.

Datuk Mas pula penukaran beliau dari Parlimen ke Negeri adalah kerana mahu membantu Ketua Menteri, Datuk Seri Ir. Idris Harun mentadbir negeri dengan lebih tersusun dan berdaya maju dengan adanya seorang wakil rakyat yang sudah menimba pengalaman di Pusat.

Tidak mustahil Datuk Mas bakal dilantik Exco Kerajaan Negeri memandangkan pengalaman beliau sebagai Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan yang pastinya boleh digunakan membantu kerajaan negeri menarik lebih ramai pelancong datang ke Melaka.

Untuk membolehkan Datuk Mas dilantik menjadi Exco Negeri, beliau pergi kawasan untuk ditandingi. DUN Ayer Panas sesuai untuk beliau keluarga beliau membesar di situ.

Wakil Rakyat kawasan berkenaan iaitu Datuk Ameruddin seharusnya memberi laluan kepada Ketua Puteri sesuai dengan saranan Presiden Parti supaya pemimpin lama bersedia beri peluang kepada pemimpin muda.

Bagi DUN Kuala Linggi yang kini disandang oleh Datuk Ar Ismail Othman, muka baru harus diletakkan di kawasan tersebut.

Calon yang dimaksudkan adalah Ketua Pemuda Umno Masjid Tanah, Hameed M.K Basheer.

Beliau merupakan Exco Pemuda Umno Melaka serta aktif dalam kerja kemasyarakatan.

Amat disenangi oleh pucuk kepimpinan negeri dan Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairy Jamaludin, Hameed juga amat rapat dengan semua peringkat dalam rakan parti Barisan Nasional.

Pemerhati politik berpendapat sudah tiba masanya Datuk Rauf diketengahkan pada kali ini memandangkan kredibilitinya di peringkat pusat telah diakui oleh pucuk pimpinan parti Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib dalam ucapan penggulungannya pada PAU 17 ada menyebut Setiausaha Kerja Umno itu telah melaksanakan tugas dengan begitu sehinggakan PAU kali ini berjalan amat lancar.

“Tahniah saya ucapkan kepada seluruh jentera parti kerana telah berjaya menjayakan perhimpunan pada kali. Ini termasuklah Datuk Rauf selaku setiausaha kerja. Cuma beliau nampak over weight sikit” ucap Najib.

Satu lagi DUN di Parlimen Masjid Tanah ialah Tanjung Bidara. Kawasan ini disandang oleh Datuk Mat Rawi Mahmud sejak sepenggal lepas.

Datuk Rawi dijangka selamat kerana beliau telah menjalankan tanggung jawabnya dengan begitu baik serta rajin turun padang.

Dikhabarkan Datuk Seri Idris Harun amat menyenanginya dan tidak ada masalah untuk mengekalkan beliau di situ.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *