Program Khas Haji Perdana Menteri di bawah Yayasan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak terjejas dan akan diteruskan, meskipun dipersoal sama ada mabrur atau tidak oleh bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah berkata, perkara itu terbukti apabila jawatankuasa khas haji telah bersetuju menghantar 1,100 lagi bakal jemaah tahun ini.

“Tidak dapat dinafikan, kita turut terkesan apabila Mahathir buat tuduhan melulu mengenai mabrur haji seseorang dan saya rasa elok beliau tarik balik kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini.

“Bagaimanapun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak terusik sedikit pun dengan kenyataan Mahathir, sebaliknya telah memberi semangat untuk meneruskan lagi program ini,” katanya kepada media pada Majlis Penyerahan Surat Tawaran

Pencalonan Haji Program Khas YAB PM 2017 di Hotel Tabung Haji dan Pusat Konvensyen Terengganu, di sini, semalam.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman.

Dalam perkembangan sama, Jailani mencabar Mahathir menjawab sama ada haji 20 jemaah yang mengikuti program itu ketika anaknya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir masih memegang jawatan Menteri Besar Kedah, mabrur atau sebaliknya.

“Beliau mungkin tidak perasaan sepanjang anaknya menjadi Menteri Besar Kedah dan Adun Jerlun, beliau turut menghantar 20 calon bagi mengerjakan haji di bawah 1MDB.

“Jadi, saya minta beliau jawab. Adakah haji 20 jemaah yang dicalonkan anaknya itu mabrur atau tidak,” katanya.

Seramai 4,611 jemaah haji telah terpilih mengikuti program berkenaan sejak ia diperkenalkan pada 2011.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *