Pemain pertahanan Barcelona, Gerard Pique mengumumkan dia akan bersara daripada tugas antarabangsa bersama Sepanyol selepas berakhirnya perlawanan Piala Dunia 2018 di Rusia.

Keputusan itu dibuat selepas Pique mengakui ‘letih’ dengan kritikan penyokong terhadapnya.

Walaupun menjadi sebahagian daripada pemain yang mengukir kejayaan bersama Sepanyol, sentuhan Pique disambut dengan sorakan dan ejekan di kalangan penyokong pasukan itu.

Pique akan berusia 31 tahun ketika berakhirnya perlawanan di Rusia.

Dalam sidang media selepas Sepanyol menundukkan Albania 2-0, Pique mendedahkan nekad dengan keputusan tersebut selepas berfikir panjang mengenainya.

“Piala Dunia 2018 di Rusia merupakan penampilan terakhir saya bersama pasukan Sepanyol.

“Saya telah berfikir panjang mengenainya,” kata Pique.

Malah semasa meraikan kemenangan ke atas Albania, ramai mempertikaikan bahagian lengan jersi yang dipakainya kerana tidak mempunyai lambang bendera Sepanyol.

Selepas dikritik hebat, Persatuan Bola Sepak Sepanyol mengeluarkan kenyataan untuk menjelaskan tindakan Pique.

Pique memakai jersi berlengan panjang sama seperti disarung kapten Sergio Ramos tetapi tiada lambang bendera negara itu.

Menurut kenyataan itu, Pique mengubah suai lengan jersi tersebut sama seperti pernah dilakukan pemain lain dalam pelbagai acara untuk keselesaan.

“Isu hari ini berkaitan lengan pada jersi yang saya pakai. Mereka berjaya membuatkan saya hilang rasa keterujaan untuk kembali ke sini. Walaupun saya akan berusia 31 tahun selepas aksi di Rusia, saya tetap akan pergi,” kata Pique.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *