Sekurang-kurangnya 16 kakitangan kedutaan Amerika Syarikat (AS) yang bertugas di Cuba mengalami kecederaan atau masalah fizikal berpunca daripada beberapa insiden ‘misteri’.

Jurucakap Jabatan Negara, Heather Nauert, berkata mereka diberi rawatan di Amerika Syarikat dan Cuba.

“Ada juga yang mengalami masalah ini memilih untuk kekal di Cuba,” katanya.

Minggu ini, CBS melaporkan warga Amerika dan Kanada yang bekerja di Cuba dikesan mempunyai penyakit kehilangan upaya mendengar, pening, sakit kepala, penyakit daya keseimbangan, kecederaan otak ringan dan kerosakan kepada sistem saraf pusat.

Awal bulan lalu, Jabatan Negara berkata, warga Amerika yang berkhidmat di kedutaan Amerika Syarikat di Havana mengalami beberapa gejala penyakit fizikal akibat insiden yang tidak dinyatakan sejak lewat 2016.

Seorang pegawai kerajaan Amerika Syarikat berkata, beberapa rakannya di kedutaan itu dihantar balik ke Amerika Syarikat kerana masalah pendengaran dan pelbagai simptom penyakit lain, sehinggakan ada yang diberi alat bantuan mendengar. – REUTERS

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *