Pendaratan ikan dari laut negara di negara jiran terutamanya Thailand berjaya dikurangkan selepas hubungan dua hala dibentuk.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Sri Ahmad Shabery Cheek berkata,  Illegal Unreported and Unregulated (IUU) yang diberi perhatian serius mengekang aktiviti nelayan dari negara ini mendaratkan ikan di Thailand.

Katanya, perkembangan itu menyaksikan pendaratan ikan di Kelantan meningkat lebih tiga kali ganda dalam tempoh tiga tahun dari 2014.

“Nelayan kita dah tak boleh curang kerana jika kita tidak sahkan hasil laut itu, Thailand tidak akan membelinya.

“Tidak adil bila kita bagi lesen tapi mereka seperti ‘merompak’ hasil kita, itu kerugian besar kepada negara,” katanya pada Majlis Ramah Mesra Bersama Nelayan di Pelabuhan Lembaga Kemanjuan Ikan Malaysia (LKIM), Tok Bali dekat sini, hari ini.

Ahmad Shabery berkata, pembinaan keretapi laju pantai timur (ECRL) yang menjadikan Tok Bali sebagai ‘exit point’ akan mengembangkan lagi industri perikanan.

“Akan ada gerabak sejuk beku bagi membawa hasil laut di sini terus ke Kuala Lumpur yang mengambil tempoh lebih singkat.

“Ini bermakna pelabuhan di sini akan berkembang dengan pesat yang menuntut agensi terlibat meningkatkan kualiti pengurusan,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *