SHAH ALAM, Kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah melakukan banyak perkara yang jauh lebih baik berbanding pembangkang yang lebih gemar menabur ‘janji-janji manis’, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata kerajaan juga sentiasa berpijak di bumi yang nyata dalam memberi khidmat kepada rakyat dan tidak menjanjikan ‘bulan dan bintang’.

“Kita harus yakin apa yang dilakukan oleh kerajaan sekarang ini lebih baik daripada janji-janji yang dilontarkan (oleh pembangkang), termasuk berhajat untuk ‘mengecat langit”.

“Dalam keadaan ini kita jangan hanya melihat bintang di langit tetapi kita juga harus lihat rumput di bumi. Insya-Allah kita akan buktikan itu,” katanya dalam sidang media selepas melepaskan peserta Larian Amal Antartika di perkarangan Kumpulan Media Karangkraf di sini, hari ini.

Seramai 2,300 peserta menyertai larian amal anjuran All Women Expedition to Antarctica (AWETA) yang bertujuan mengumpul dana untuk menampung lima protege AWETA bagi misi ekspedisi ke Kutub Selatan.

Mengulas lanjut larian amal itu, Ahmad Zahid mengalu-alukan penganjuran Antartika 2018 yang turut mempromosikan semangat perpaduan dalam kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini.

“(Larian) hari ini merupakan manifestasi yang cukup baik kerana bukan satu kelompok sahaja yang sertai malah saya lihat ada juga peserta antarabangsa.

“Sebagai negara yang mempunyai rakyat majmuk, pada hemat saya acara yang terlalu fokus kepada sesuatu etnik patut dielakkan. Kebersamaan harus terjelma dalam banyak bentuk acara yang baik seperti ini,” katanya.

Sementara itu, semasa diminta mengulas kenyataan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail semalam bahawa wanita juga boleh menjadi calon perdana menteri, Ahmad Zahid berkata mana-mana pemimpin boleh menjadi ketua kerajaan asalkan partinya memperolehi sokongan majoriti.

“Perlembagaan Malaysia (Persekutuan) menentukan bahawa sesiapa sahaja yang menjadi ketua kepada mana-mana parti yang memperolehi sokongan majoriti dia boleh menjadi ketua kepada kerajaan.”

Berhubung kenyataan Dr Wan Azizah bahawa suaminya Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka dibebaskan dari penjara pada Jun ini, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata Jabatan Penjara sentiasa mematuhi sebarang tempoh pemenjaraan terhadap seseorang tahanan.

Anwar, 71, sedang menjalani hukuman penjara lima tahun di Penjara Sungai Buloh atas kesalahan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, selepas Mahkamah Persekutuan pada 10 Feb 2015, mengekalkan sabitan dan hukuman yang dijatuhkan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac 2014.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *