Polis sentiasa memantau dan mengambil langkah pencegahan awal bagi memastikan Malaysia tidak digunakan sebagai lokasi untuk melaksanakan aktiviti yang boleh menggugat keselamatan negara.

“Kami juga telah mengambil segala tindakan wajar untuk mematuhi peraturan-peraturan antarabangsa berhubung dengan sekatan yang berkaitan,” kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, dalam kenyataan, di sini hari ini.

Beliau mengulas sebuah laporan berita antarabangsa yang memetik laporan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sebagai berkata sebuah syarikat hadapan, Glocom, yang dikendalikan oleh ejen perisikan Korea Utara di Kuala Lumpur, melanggar sekatan PBB dengan menjual peralatan radio tempur.

Laporan berita itu juga berkata tiada syarikat dengan nama Glocom wujud di Malaysia dan Khalid turut mengesahkannya.

Bagaimanapun, katanya, polis sedar wujud dua syarikat yang dikatakan ada kaitan dengan Glocom di negara ini iaitu International Global System Sdn Bhd dan International Golden Services.

Laporan media itu menyebut bahawa laman web, glocom.com.my, didaftarkan oleh International Global System pada 2009 sementara International Golden Services disenaraikan sebagai syarikat yang boleh dihubungi dalam laman web tersebut.

Ia berkata kedua-dua syarikat itu dikawal oleh pengarah dan pemilik saham Korea Utara.

Khalid berkata kedua-dua syarikat itu kini dalam proses ditutup.

Katanya, International Global System didaftar pada 2005 dan mengendalikan perniagaan multimedia, elektronik dan perdagangan am.

International Golden Services pula didaftar pada 2012 dan menjalankan perniagaan produk berasaskan teknologi maklumat komunikasi serta pembekal perkhidmatan penyelesaian berkaitan ICT.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *