Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang menunggu pengesahan rasmi pihak berkuasa Filipina berhubung laporan penahanan seorang lelaki dipercayai rakyat Malaysia yang cuba melakukan serangan bom di negara itu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, polis kini menunggu maklum balas daripada Filipina berkaitan penahanan individu yang dikenali sebagai Mohamad Amin.

“Kita belum dapat pengesahan dari Filipina lagi,” katanya.

Sabtu lalu, polis Filipina menggagalkan cubaan militan untuk melakukan serangan bom di tengah-tengah bandar raya Manila dalam operasi khas di Quezon City dengan menangkap Mohamad Amin pada pukul 4 pagi.

Mohamad Amin, seorang pakar membuat bom, merupakan antara militan yang dikehendaki dan kerajaan negara itu menawarkan 600,000 peso (lebih RM51,600) bagi sesiapa yang membantu menangkapnya.

Turut ditahan ialah pemilik rumah di mana Mohamad Amin tinggal, Bilal Taalam dan Adnan Malangkis manakala lapan lagi penyewa rumah berkenaan juga ditahan untuk siasatan.

Polis Filipina percaya ketiga-tiga mereka mempunyai hubungan dengan kumpulan Abu Sayyaf di Sulu.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *