TANJONG KARANG, Barisan Nasional (BN) Selangor mengulangi keyakinan bahawa parti itu akan merampas Selangor daripada pembangkang dengan memenangi 30 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14), 9 Mei ini.

Pengerusinya, Tan Sri Noh Omar berkata, keyakinan itu dibuat berdasarkan respon positif daripada pengundi yang diterima pihaknya sepanjang lima hari berkempen.

“Tumpuan parti kali ini bukan pada ceramah atau kempen besar sebaliknya berfokas kepada kempen bersemuka dengan mencari di mana keberadaan pengundi.

“Strategi ini kita lihat berjaya apabila DUN yang sebelum ini dikategorikan sebagai ‘hitam kelabu’ bertukar kepada ‘kelabu’ dan ‘kelabu putih’ kepada ‘putih’,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Perumahan Rakyat (PPR) Ujung Permatang di sini, hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Datuk Seri Mohammad Mentek.

Mengulas lanjut, Noh berkata pengundi Cina turut dilaporkan akan beralih kepada BN pada pilihan raya umum kali ini berikutan keyakinan mereka terhadap parti itu dan kerajaan BN dalam melaksanakan pelbagai projek pembangunan yang mengutamakan kebajikan rakyat.

“Tsunami Cina memang telah dua kali berlaku pada PRU sebelum ini.Namun, kali ini nampaknya pengundi Cina sudah boleh kembali kepada BN selepas mendapati BN merupakan parti yang sentiasa komited menjaga kebajikan semua kaum termasuk kaum Cina,” katanya.

Dalam pilihan raya 2008, BN buat pertama kalinya terlepas Selangor ke tangan pembangkang apabila hanya menang 20 daripada 56 kerusi DUN.

BN gagal merampas Selangor dalam pilihan raya 2013 setelah kehilangan lapan lagi kerusi DUN.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *