Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) dengan kerjasama kerajaan Turki merancang untuk membina 1,000 rumah kontena bagi kemudahan pelarian di Syria.

Pengarah Strategik Mapim, Sani Arabi Abd Halim berkata tinjauan mereka mendapati banyak khemah pelarian yang digunakan sejak tiga tahun lalu kini rosak dan ia juga kurang sesuai dari segi privasi dan kebersihan.

“Perkampungan pelarian yang akan diberi nama Kem Malaysia-Turki ini akan dibina mulai Februari yang mana Mapim dan Turki akan menjadi operator bersama kem tersebut selama tiga tahun,” katanya kepada media sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur malam tadi.

Jelasnya Mapim melihat peranan untuk membantu rakyat di Syria adalah penting kerana menjangka konflik di sana semakin rumit dengan penglibatan kuasa besar termasuk Iran dan Rusia serta mungkin akan berterusan sehingga lima ke 10 tahun.

“Jadi kita juga merancang pada awal Februari nanti untuk membina Pusat Bantuan Hubungan Kemanusiaan Malaysia-Turki bagi memberi bantuan terus kepada pelarian di sana,” katanya.

Sani Arabi bersama tiga ahli Mapim berlepas ke Syria pada 27 Dis lalu bagi menyalurkan bantuan kecemasan kepada pelarian Syria yang kini sedang menghadapi musim sejuk.

Jelasnya misi kali ketujuh itu dianggap berjaya kerana empat kali mereka memasuki bandar Aleppo, Syria untuk menghantar bantuan termasuk bekalan makanan, selimut, peralatan pemanas dan perubatan.

“Ketika di sana, kami mendapati keadaan di kota Aleppo yang sebelum ini padat dengan sekitar 10,000 ke 20,000 penduduk kini lengang seperti bandar hantu dengan tinggalan runtuhan bangunan dan kesan tembakan di merata tempat,” katanya.

Bagaimanapun, pada misi kali ini mereka hanya dapat membawa bantuan kepada kurang 20,000 pelarian berbanding jumlah pelarian yang kini mencecah 12 juta orang.

“Keadaan di sana diburukkan lagi dengan cuaca sejuk sehingga negatif enam termasuk hujan, kabus dan salji tanpa bantuan makanan, perubatan dan keperluan asas lain yang mencukupi,” katanya.

Katanya Mapim menyasarkan RM2 juta mampu dikumpul daripada derma rakyat Malaysia sebelum rombongan kedua Mapim yang disertai 10 anggotanya berlepas pada 15 Januari ini bagi menghantar pelbagai bentuk keperluan kepada pelarian.

Pihak yang berminat memberi sumbangan boleh menyalurkan derma tersebut melalui akaun Maybank 5628 3463 6987 atas nama Syria Emergency Appeal Dana Mapim.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *