Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berpuas hati dengan pertumbuhan ekonomi negara yang memperlihatkan pertumbuhan amat memberangsangkan.

Beliau berkata ini terutamanya melibatkan sektor perdagangan dan eksport, dengan nilai eksport negara melebihi RM70 bilion untuk bulan keempat berturut-turut sejak November 2016.

“Bagi Februari tahun ini, eksport kita mencecah RM71.77 bilion, naik 26.5 peratus berbanding tahun lalu. Kesemua sektor utama iaitu barangan perkilangan, hasil galian dan keluaran pertanian mencatat pertumbuhan yang tinggi.

“Ini adalah satu indikator positif dan satu suntikan semangat keyakinan terhadap usaha dan dasar kerajaan Malaysia,” katanya dalam catatan di laman Facebook malam tadi.

Menurut Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, jumlah perdagangan Malaysia pada Februari 2017 meningkat 27.1 peratus, mencecah RM134.83 bilion berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

Najib berkata berdasarkan pertumbuhan memberangsangkan itu, institusi-institusi penyelidikan turut meramalkan ekonomi Malaysia akan berkembang lebih besar pada tahun ini berbanding ramalan awal.

Justeru, Perdana Menteri berkata rakyat Malaysia perlu berusaha untuk terus melangkah maju dalam merealisasikan pertumbuhan ekonomi kukuh.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *