Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memohon untuk membatalkan saman oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan dua lagi terhadapnya atas alasan tiada elemen perbuatan salah laku seperti yang didakwa ketiga-tiga plaintif.

Peguam Wan Azmir Wan Majid, mewakili Najib memberitahu pemberita bahawa saman difailkan Tun Dr Mahathir, bekas Naib Ketua UMNO Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan bekas Anggota Wanita UMNO Langkawi, Anina Saadudin selaku plaintif itu bersifat remeh dan menyusahkan mahkamah.

“Perdana Menteri memfailkan permohonan untuk membatalkan saman itu semalam atas alasan tidak terdapat elemen perbuatan salah laku (eng: tort misfeasance) seperti yang terkandung dalam writ saman dan pernyataan tuntutan plaintif,” katanya.

Beliau berkata permohonan itu akan didengar pada 23 Jun di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Rosnaini Saub.

Peguam itu berkata demikian selepas pengurusan kes saman itu di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Erry Shahriman Nor Aripin hari ini yang turut dihadiri peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla bertindak bagi ketiga-tiga plaintif.

Mohamed Haniff Khatri berkata mahkamah juga mengarahkan perdana menteri untuk memfailkan pernyataan pembelaannya sebelum atau pada 28 April ini.

Pada 23 Mac lepas, Mahathir, 90, Khairuddin, 54, dan Anina, 41, memfailkan saman terhadap Najib selaku defendan berhubung dakwaan salah laku membabitkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *