Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu media membantu kerajaan membina masyarakat pemikir atau ‘thinking public’ dalam usaha Malaysia menuju status negara maju.

Beliau berkata, pihak media perlu bersama kerajaan dalam usaha tersebut dengan menyemarakkan nilai keintelektualan dalam kalangan rakyat.

Dalam proses negara untuk lebih maju dan ke hadapan, tahap pemikiran rakyat mesti dididik untuk menjadi masyakarakat pemikir atau ‘thinking public’, katanya pada majlis berbuka puasa bersama media di Utusan Melayu (Malaysia) Berhad di sini, Isnin malam.

“Kita (media) ada tanggungjawab besar bukan semata-mata nak hangatkan sesuatu, bukan nak sensasikan berita apatah lagi berita palsu.

“Kalau kita (kerajaan) guna Akta Multimedia (Akta Komunikasi dan Multimedia 1998) untuk ambil tindakan penguatkuasaan kerajaan akan dituduh sebagai terlalu diktaktorial. Kalau tidak mengambil tindakan, media akan lapor sewenang-wenangnya sesuatu cerita ini dan akhirnya rakyat rosak, negara punah,” katanya.

Hadir sama isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak, menteri-menteri kabinet, Pengerusi Utusan Melayu (Malaysia) Berhad, Tan Sri Mohamad Fatmi Che Salleh dan wakil-wakil organisasi media cetak, eletronik, dan media sosial tempatan.

Najib berkata, beliau berharap pengamal media membuat liputan secara lebih seimbang dan tidak berkepentingan supaya berita yang dihasilkan benar-benar berlandaskan fakta.

“Peranan media perlu menyampaikan berita tepat, benar dan bertanggungjawab dan dalam konteks persekitaran hari ini, (dan) perlu cepat.

“Kalau itu dapat dijadikan sebagai pegangan, makna media juga mainkan peranan dalam bantu kerajaan dan negara untuk capai hasrat kita untuk memakmurkan rakyat dan mencapai agenda besar untuk jadi negara maju,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *