Perkembangan politik negara terutama ketika negara bakal menempuh pilihan raya umum ke-14 (PRU14) menyaksikan Datuk Seri Najib Tun Razak jauh lebih layak untuk memimpin negara dan bijak mengetuai gerak langkah percaturan politik pada masa ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata ini terbukti apabila Perdana Menteri telah mampu membaca lebih awal iaitu sejak Disember tahun lepas mengenai strategi yang disusun Penasihat DAP, Lim Kit Kiang apabila menyatakan bahawa PRU14 bakal menjadi medan bagi rakyat Malaysia untuk memilih antara ‘UMNO-led government’ atau ‘DAP-led government’.

“Perdana Menteri kita dengan bijak telah membaca dan menganalisa terhadap cara permainan dan percaturan politik yang dibuat oleh parti DAP.

“Beliau (Najib) tahu bahawa Lim Kit Siang sangat takut jikalau orang Melayu tahu bahawa DAP paling berkuasa dalam Pakatan Harapan dan DAP yang buat keputusan-keputusan penting ataupun ‘last word’,” katanya dalam catatan terkini menerusi blog, sskeruak.blogspot.com, hari ini.

Menurutnya politik pembangkang sekarang menyaksikan DAP yang akan menentukan siapa perdana menteri dan timbalan perdana menteri jika pakatan pembangkang mengambil alih Putrajaya atas sebab DAP mempunyai kerusi parlimen terbesar dalam Pakatan Harapan.

“Kedudukan DAP dalam Pakatan sama seperti kedudukan UMNO dalam Barisan (Nasional), maka sebab itu UMNO duduki jawatan perdana menteri dan timbalan perdana menteri,” katanya.

Salleh yang juga Bendahari UMNO berkata atas faktor inilah maka DAP menggalakkan parti Melayu, contohnya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang hanya miliki satu kerusi Parlimen, mempamerkan cita-cita mereka untuk menjadi perdana menteri.

“Ini merupakan strategi DAP untuk mempamerkan ‘Malay face’ sebagai satu propaganda politik,” katanya.

PPBM mempunyai kerusi Parlimen tunggal menerusi Presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Anggota Parlimen Pagoh.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *