Mereka yang berminat untuk menikmati durian Musang King boleh datang ke Raub, Pahang kerana ia sudah mulai luruh sekarang.

Musang King yang ada menurut Pengarah Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) negeri Hasan Jusoh, adalah buah di luar musim sebelum musim sebenar pada bulan April hingga Ogos ini.

“Minggu lalu harga ladang Musang King ialah RM38 sekilogram, menurun daripada RM50 sekilogram sebelumnya, memandangkan bekalan buah yang semakin meningkat.

“Bagaimanapun harga runcitnya ialah sekitar RM50 hingga RM60 sekilogram bergantung kepada keadaan seperti keadaan buah, tempoh buah disimpan dan kawasan jualan,” katanya.

 Hasan berkata pengusaha Musang King lebih selesa menjual sendiri buah itu dan akan merujuk kepada Fama jika berhasrat untuk mengeksport ke negara luar seperti Singapura dan Brunei yang memberi sambutan luar biasa kepada buah itu.

Hasan menambah selain buah segar, turut mendapat permintaan ialah isi durian sejuk beku yang boleh bertahan sehingga enam bulan dan tempoyak yang diperbuat daripada isi Musang King.

“Pes yang diperbuat daripada isi Musang King mendapat permintaan tinggi kerana rasanya yang lebih sedap. Pada kebiasaannya dijual pada harga RM120 sekilogram dan dijual dalam dua paket menjadikan harga jualannya RM240.

“Bagaimanapun, Fama masih tidak mempunyai stok lagi kerana bilangan buah yang masih kurang,” katanya.

Beliau berkata rasa Musang King di Raub mendahului durian di kawasan lain kerana faktor geografinya yang berbukit-bukau dan kedudukannya di banjaran Titiwangsa berserta kesesuaian tanah.

Beliau menasihatkan pembeli untuk memeriksa durian yang dibeli dengan sewajarnya bagi memastikan harga yang dibayar adalah berpadanan dengan buah yang diperoleh.

“Musang King boleh dibezakan dengan tapak durinya yang lebih lebar dan tajam berbanding durian lain dan mempunyai tanda tersendiri iaitu tanda seperti tapak sulaiman di bawah buahnya,” katanya.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *