Umno tidak terkesan dengan pertemuan 45 minit antara bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dengan bekas timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur baru-baru ini.

Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Ali Alhabshee berkata, pertemuan tersebut sekadar usaha Mahathir yang kini pengerusi Bersatu mendekatkan diri dengan Anwar, seteru politiknya sejak sekian lama.

“Kita tidak tahu apa yang berlaku dalam pertemuan 45 minit itu, tetapi saya tidak fikir satu ketetapan telah dicapai, mungkin berlaku tawar-menawar atau pun mungkin Mahathir memohon maaf kepada Anwar dan keluarga beliau.

“Bagi saya ianya tidak ada apa-apa, barangkali sekadar pertemuan dua bekas musuh politik,” katanya menerusi blog Umno Bahagian Cheras.

Beberapa hari yang lalu, Mahathir bertemu Anwar selama 45 minit di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.

Dalam pertemuan itu, kedua-dua mereka bersetuju mengenai keadaan politik semasa negara dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak harus berundur.

Sementara itu, tegas Syed Ali, Umno tidak tergugat sekiranya Mahathir – Anwar bergabung dan salah seorang menjadi ketua blok pembangkang.

“Pakatan pembangkang sama ada diketuai Anwar mahupun Mahathir untuk berdepan dengan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, ianya tidak akan mengubah sokongan dan keyakinan rakyat terhadap Umno,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *