Kewujudan projek MRT Jajaran Sungai Buloh-Kajang (MRT SBK) bagaikan ‘durian runtuh’ kepada para pemilik hartanah apabila nilai hartanah di sekitarnya meningkat antara 10 dan 30 peratus.

Gambaran peningkatan nilai hartanah itu diberikan oleh pemilik, pemaju dan portal hartanah kepada media apabila ditemu ramah baru-baru ini.

Pemaju hartanah, Datuk Seri Lim Keng Cheng berkata, projek MRT itu memberi kesan paling ketara terutama kawasan yang berada dalam lingkungan radius satu kilometer dari stesen MRT.

“Nilai hartanah di kawasan itu boleh meningkat sehingga 30 peratus,” katanya yang mengendalikan perniagaan pembinaan, pembangunan hartanah dan konsesi prasarana.

Beliau berkata, projek MRT itu telah memberikan kelebihan dan ruang kepada para pelabur untuk menjalankan projek-projek besar seperti pembangunan berorientasikan transit (TOD) yang memberi kemudahan kepada orang awam untuk menggunakan perkhidmatan berkenaan.

“Selain menguntungkan pemaju, ia juga memberi manfaat kepada pemilik aset kerana pembangunan di sekitar MRT tetap menjadi rebutan masyarakat untuk didiami kerana ia lebih mudah diakses,” kata Keng Cheng.

Fasa pertama Laluan MRT SBK yang dibangunkan Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) itu memulakan operasinya pada 16 Disember bagi laluan Sungai Buloh ke Semantan dengan 12 stesen sejauh 21 kilometer.

Projek Jajaran MRT SBK bernilai RM23 bilion yang meliputi dari Sungai Buloh ke Kajang sejauh 51 kilometer beserta 31 stesen itu disasar beroperasi sepenuhnya menjelang Julai tahun depan.

Tinjauan kami mendapati walaupun fasa II MRT SBK melibatkan laluan dari Semantan ke Kajang sedang giat dilaksanakan dan dijangka siap Julai tahun depan, pembangunan lain di sekitar projek fasa II itu turut rancak membangun.

Keng Cheng berkata, syarikatnya sedang melaksanakan pembangunan integrasi melibatkan pembangunan sebuah hotel, 1,500 unit apartmen serta pusat membeli-belah di Cheras dan apabila siap, ia boleh berhubung terus dengan stesen MRT Taman Mutiara yang terlibat dalam fasa II MRT SBK.

“Meskipun harga bagi setiap unit rumah itu tinggi, iaitu antara RM500,000 hingga RM1 juta, kesemua ini telah pun habis dijual…ini menunjukkan masih terdapat permintaan tinggi daripada pembeli,” kata Keng Cheng.

Pengurus portal hartanah PropertyGuru Malaysia, Sheldon Fernandez pula berkata Indeks Harga Hartanah portalnya menunjukkan nilai hartanah di sekitar jajaran MRT telah mengalami aliran peningkatan lebih 10 peratus sejak tahun lalu.

“Jika anda lihat pada Glomac Damansara Residences, purata harga transaksi meningkat kepada tujuh ke 10 peratus tahun ini berbanding 2015 walaupun dalam keadaan kelembapan pasaran hartanah.

“Selain itu, Plaza Condominium di Taman Tun Dr Ismail menyaksikan sedikit peningkatan 10 peratus ke atas antara tahun ini dan 2015.

“Hartanah yang berada di antara dua stesen (dua MRT atau satu MRT dan LRT/Komuter) mungkin mengalami lebih banyak peningkatan berbanding tempat lain kerana orang ramai mahukan perhubungan. Jadi, faktor sambungan bersepadu juga adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan, bukan hanya jajaran MRT,” katanya.

Sheldon berkata, situasi ini juga memberi laluan kepada pertumbuhan dalam pasaran sewa yang merupakan satu alternatif kepada pemilik hartanah.

Sementara itu, Penyelaras Jabatan Bandar dan Perancang Wilayah Universiti Malaya, Dr Nikmatul Adha Nordin berkata, kawasan yang dijangka mengalami peningkatan harga hartanah paling ketara adalah di Kota Damansara, Taman Tun Dr Ismail dan Sungai Buloh.

“Berdasarkan pengalaman pembangunan LRT, nilai hartanah di kawasan yang berdekatan stesen akan meningkat sebanyak 15 hingga 20 peratus…situasi ini mampu menarik pasaran yang lebih besar, sekali gus merancakkan aktiviti komersial dan membuka lebih banyak peluang pekerjaan,” katanya.

Beliau menjangkakan akan wujud kawasan penempatan baharu di kawasan berhampiran MRT selagi ada ruang untuk aktiviti pembangunan.

Bagaimanapun, Nikmatul Adha bimbang nilai sewa yang lazimnya selari dengan peningkatan nilai hartanah berkemungkinan menjejaskan golongan berpendapatan sederhana dan rendah dalam mencari perumahan yang mampu untuk disewa.

Tinjauan kami ke beberapa kawasan perumahan di sekitar stesen MRT SBK mendapati rata-rata penduduk yang ditemui mengaku turut terkesan apabila harga rumah dan sewa meningkat secara mendadak sejak projek MRT memulakan operasinya.

Penduduk di Kondominium Pelangi Damansara, Zaitun Mohamad, 37, melahirkan rasa syukur kerana beliau telah membeli dan memiliki rumah tersebut pada 2008 dengan harga yang murah berbanding yang ditawarkan sekarang.

“Dulu masa beli rumah ini hanya RM127,000, sekarang sejak ada MRT ia dijual pada harga RM320,000 dan ke atas, saya rasa harga ini akan terus meningkat,” kata peniaga nasi lemak dan pisang goreng itu ketika ditemui.

Bagi pemandu bas yang menyewa di Kampung Paya Jaras di Sungai Buloh, Abang Ismail Ahmad Ibrahim, 32, pula mengeluh apabila dikenakan kadar sewa rumah terlalu tinggi di kawasan perumahan yang berdekatan MRT.

“Pada 2006, sewa hanya RM380, kemudian ia terus naik sehingga mencecah RM780 sekarang…itu pun rumah yang ada satu bilik dan satu bilik air,” kata anak kelahiran Sarawak yang tinggal di Semenanjung sejak 1998 itu.

MRT merupakan sebahagian daripada Projek Transformasi Ekonomi (ETP) untuk menambah baik sistem pengangkutan awam yang berintegrasi dengan tiga lagi sistem hubungan rel iaitu LRT, KTM Komuter and KL Monorel.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *