Pengurus Manchester United Jose Mourinho menafikan dirinya memperjudikan nasib kelab dengan mengabaikan Liga Perdana Inggeris dan memberi tumpuan kepada Liga Europa.

Mourinho dilihat telah membuat keputusan mengejutkan apabila merombak sejumlah tonggak utamanya ketika menentang Tottenham Hotspur di White Hart Lane, awal pagi Isnin.

Selain tidak menurunkan Paul Pogba kerana pemain itu baru kehilangan bapanya, Mourinho juga hanya menurunkan Marcus Rashford dan Ander Herrera pada babak kedua.

Akibatnya, United kalah 1-2 kepada Spurs.

“Ketika orang kata kami berjudi, kami sebenarnya bukan berjudi. Tak ada sesiapa pun yang boleh bermain dalam dua perlawanan besar dan inilah yang kami hadapi.

“Ia satu kewajiban, kami tak berjudi dan saya gembira dengan situasi ini,” katanya memetik Sky Sports.

“Saya merehatkan beberapa pemain, tiada sebarang kecederaan dan kami hanya ada satu perlawanan, pada masa ini Liga Perdana menjadi perlawanan yang kami tak mahu main,” katanya.

Dengan kekalahan ini United sah gagal menempatkan diri dalam empat kelompok teratas liga pada musim 2016/17. United berada di kedudukan keenam carta liga.

Dua gol Spurs diperolehi melalui Victor Wanyama pada minit keenam dan Harry Kane pada minit ke-48.

Wayne Rooney menjaringkan gol sagu hati buat United pada minit ke-71.

Bagaimanapun United masih berpeluang merebut satu tiket ke Liga Juara-Juara, melalui Liga Europa.

Syaratnya, skuad bimbingan Mourinho mesti mengalahkan Ajax Amsterdam dalam perlawanan final pada 25 Mei.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *