Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan mendakwa bahawa Penasihat Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Tun Mahathir Mohamad masih berfikiran di takuk lama.

Menurutnya, Mahathir tidak dapat menerima hakikat ekonomi dan keperluan untuk Malaysia terus maju kini adalah berbeza seterusnya menerangkan kepentingan Pelaburan Terus Asing (FDI).

“FDI bukan sahaja mengenai pelaburan dalam industri pembuatan dan  untuk Malaysia melangkah ke fasa kemajuan ekonomi seterusnya sebagai negara berpendapatan tinggi, kita perlu memajukan sektor perkhidmatan.

“Di kebanyakan negara maju, industri perkhidmatan menyumbang sehingga 80 peratus kepada sektor pekerjaan dan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara terbabit,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Tambahnya lagi, Projek Forest City yang diserang Tun Mahathir berkali-kali menggunakan sentimen perkauman adalah contoh kepada FDI bagi sektor perkhidmatan.

“Tun Mahathir menulis melalui blog beliau mengatakan pelabur industri pembuatan dari luar akan tertarik dengan ‘rakyat Malaysia yang berkos rendah’, pengecualian cukai dan tanah percuma.

“Bagaimanapun, Malaysia sewaktu di bawah pemerintahannya juga turut bergantung kepada pekerja asing bagi mengisi sektor pembuatan, ketika itu tiada pula rungutan kedengaran daripada beliau mengenai pengaliran keluar wang negara yang dianggarkan berjumlah RM20 Bilion setahun,” katanyanya.

Sebelum ini, Mahathir mengeluarkan kenyataan mengenai isu Projek Forest City kononnya seramai 700,000 warga China akan dibawa masuk ke Johor di bawah projek itu dan diberi kewarganegaraan.

Menurutnya lagi, dakwaan bahawa Johor hanya menarik pelaburan FDI melalui jualan tanah warga asing adalah tidak benar.

“Kerajaan Johor dan Kerajaan Persekutuan tidak akan membenarkan hak rakyat Malaysia, terutama penduduk Bumiputera dicerobohi dan ini adalah janji yang akan tetap dipegang kukuh.

“Sementara itu,kita juga tidak akan membenarkan ahli politik menggunakan sentimen perkauman sebagai pertikaian untuk mensabotaj ekonomi negara ini dan meletakkan Johor serta Malaysia ke arah status negara pendapatan tinggi,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *