IPOH, Seorang ahli perniagaan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas tuduhan menggunakan gelaran palsu pada Januari lalu.

Tertuduh, Irwan Mohd Nor, 43, dituduh menggunakan gelaran ‘Dato’ Sri Panglima’ bagi maksud persendirian tanpa kebenaran bertulis dari Sultan Perak.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu pada jam 8.30 malam di Kampung Rapat Jaya Tambahan pada 20 Januari lalu.

Dia dituduh mengikut Seksyen 3(1)(a), Enakmen Lambang, Gelaran dan Anugerah (Mencegah Penggunaan Tidak Wajar) Perak 2016 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 3(3) enakmen sama.

Sabit kesalahan dia boleh dikenakan hukuman denda maksimum RM500,00 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya yang juga Pengarah Pendakwaan Negeri, Yusaini Amer Abdul Karim di hadapan Hakim, Murtazadi Amran manakala tertuduh diwakili peguam Aiman Ariff Abdul Azij.

Terdahulu Yusaini Amer memohon kepada mahkamah supaya tertuduh dikenakan jaminan sebanyak RM30,000 kerana kes berkenaan membabitkan kepentingan awam.

Bagaimanapun Aiman Ariff memohon supaya mahkamah mengenakan jaminan yang rendah kerana tertuduh ialah penanggung tunggal keluarga yang mempunyai dua isteri dan sembilan anak yang kesemuanya tidak bekerja selain turut menghidap kencing manis.

Murtazadi kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM25,000 dengan seorang penjamin dan mengarahkan pasport antarabangsa tertuduh diserahkan kepada mahkamah sebagai syarat tambahan.

Mahkamah turut menetapkan 16 Oktober ini sebagai tarikh sebutan semula kes.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *