Lebuh Raya Pesisiran Pantai Barat dari Banting, Selangor ke Taiping, Perak yang dapat memendekkan masa perjalanan ke utara tanah air, kini sudah 35 peratus siap dan dijangka dibuka untuk laluan trafik pada awal 2019.

Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia Datuk Ismail Md Salleh berkata pembinaan lebuh raya sepanjang 233 kilometer dan dibangunkan sejak 2014 itu, dibahagikan kepada 11 fasa dan berjalan lancar mengikut jadual.

“Laluan di fasa 4 projek berkenaan iaitu dari Jalan Persekutuan ke Lebuh Raya Pintas Selat Klang Utara Baru dan fasa 8 dari Hutan Melintang ke Teluk Intan antara yang dijadual siap dan dibuka pada awal 2019,” katanya.

Beliau berkata baki laluan melibatkan fasa lain juga dijangka siap sepenuhnya pada 2019, kecuali melibatkan fasa 7B iaitu 10km terakhir di Tanjung Karang serta fasa 11 membabitkan sambungan ke Changkat Jering/Taiping.

“Bagaimanapun kita akan cuba untuk membuka setiap laluan yang telah siap kelak secara berperingkat, ” katanya.

Ismail berkata projek pembinaan lebuh raya itu menelan belanja RM5.04 bilion, dengan RM980 juta adalah kos pengambilan tanah, dikendalikan oleh syarikat konsesi West Coast Expressway Sdn Bhd.

“Projek ini bakal menjadi laluan alternatif terbaik untuk pengguna jalan raya mengelakkan kesesakan terutama pada musim perayaan,” katanya .

Beliau berkata bila siap sepenuhnya lebuh raya ini juga akan membantu memacu pertumbuhan ekonomi di kawasan persisiran pantai barat.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *