PUTRAJAYA, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan menjalin kerjasama rapat dengan kementerian, jabatan, agensi berkaitan dan badan bukan kerajaan (NGO) sempena pelaksanaan Tahun Memperkasa Wanita (TMW) tahun ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata selain kerjasama yang bertujuan memperkasakan wanita dalam institusi keluarga, masyarakat dan pembangunan negara itu, pelbagai program akan turut dilaksanakan mengikut kluster bagi menjayakan TMW 2018.

Kluster tersebut ialah Kluster Wanita dan Kesihatan (Gaya Hidup, Kecantikan dan Sukan); Kluster Wanita dan Keselamatan; Kluster Wanita dan Ekonomi; Kluster Wanita dan Pendidikan (Latihan dan Pembangunan Kapasiti) serta Kluster Wanita dan Budaya (Kesenian dan Media).

“Pelbagai sesi penglibatan bersama rakan strategik dan personaliti akan diadakan secara berterusan bagi mendapatkan sokongan semua sektor dalam memperkasa wanita di dalam negara,” katanya pada sidang media selepas menghadiri perhimpunan bulanan kementeriannya di sini hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentangkan Bajet 2018 mengumumkan Tahun 2018 sebagai Tahun Memperkasa Wanita bagi menghargai sumbangan kumpulan itu yang menjadi tulang belakang kepada kesejahteraan keluarga dan pembangunan negara.

Rohani berkata dianggarkan 345 cadangan program telah dikumpul dan direkodkan melalui Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) dalam usaha memperkasa wanita di peringkat global.

Beliau juga berharap laman Facebook Tahun Memperkasa Wanita 2018 akan menjadi platform untuk mendapatkan maklum balas, pandangan atau cadangan bagi menjayakan program agar memberi impak kepada pelaksanaan Tahun Memperkasa Wanita 2018.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *