Share on Facebook

Keaslian durian Musang King akan dikenal pasti pada masa akan datang melalui penggunaan teknologi “Radio-Frequency Identification (RFID)” yang akan membezakannya daripada durian biasa, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata durian-durian itu akan diberikan Kod QR bagi memastikan keasliannya.

Katanya, kaedah pengesanan menerusi RFID itu kini telah diguna pakai untuk pengedaran Sarang Burung Walit apabila setiap sarang akan mempunyai kodnya sendiri bagi tujuan mengenal pasti dari mana ia dikeluarkan.

“Sehubungan itu, setiap durian Musang King dan durian lain pada masa depan akan diberi kod (QR Code). Kod itu membolehkan orang ramai mengimbasnya menerusi telefon bimbit.

“Di China, durian banyak datang dari Thailand tapi apabila ada QR Code maka lebih mudah untuk mengenal pasti negara yang mengeksport durian tersebut, QR Code ini penting untuk memastikan keasilan durian itu,” katanya semasa menjawab soalan Senator Datuk Abdul Rahman Mat Yasin pada persidangan Dewan Negara hari ini.

Ahmad Shabery berkata setakat ini kira-kira 23,700 hektar tanah daripada keseluruhan 66,000 hektar tanah untuk tanaman durian di seluruh negara ditanam dengan durian jenis Musang King, manakala 569,087 pokok daripada 1.5 juta pokok durian yang didaftarkan adalah pokok durian Musang King.

“Durian Musang King adalah punca kekayaan baharu untuk negara ini kerana nilai pasaran dan eksport yang tinggi ke dunia luar. Permintaan terhadap durian Musang King ini dijangka meningkat pada masa akan datang,” katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *