Penasihat DAP, Lim Kit Siang bermain politik apabila menawarkan diri secara bersyarat untuk menyertai siasatan mengenai kerugian urus niaga mata wang asing oleh Bank Negara Malaysia pada sekitar 1990-an, kata Datuk Seri Azalina Othman Said.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, Kit Siang sebaliknya harus menyertainya dengan niat ikhlas jika beliau benar-benar berhasrat untuk membantu pasukan petugas khas yang ditubuhkan Kabinet untuk menyiasat kerugian itu.

Azalina berkata, pasukan petugas khas itu terhad kepada bidang tugas tertentu untuk menganalisis dan meneliti kerugian forex melibatkan bank pada 1990-an, jika ada.

“Pasukan petugas itu akan mencadangkan tindakan yang sewajarnya diambil selepas selesai menjalankan siasatan awal dalam tempoh yang ditetapkan,” katanya dalam kenyataan di sini, pada Isnin.

Minggu lepas, Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan berkata, Kabinet bersetuju untuk menubuhkan pasukan petugas khas untuk menjalankan siasatan awal berkenaan kerugian urus niaga mata wang asing oleh Bank Negara pada 1990-an.

Dalam respons kepada pengumuman itu, Kit Siang dilaporkan berkata, beliau bersedia menawarkan diri untuk membantu siasatan itu, tetapi beliau hanya akan berbuat demikian jika siasatan juga dijalankan terhadap Bumiputera Malaysia Finance (BMF) dan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sementara itu, Azalina berkata, permohonan Kit Siang itu tidak berasas dan tidak relevan kerana 1MDB telah pun disiasat oleh pasukan petugas khas yang terdiri daripada Ketua Audit Negara, Peguam Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Pasukan petugas itu juga termasuk Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara, yang juga termasuk anggota Parlimen pembangkang,” katanya.

 

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *