Share on Facebook

KUALA LUMPUR, Kerajaan tidak berniat mengawal atau menyekat kebebasan bersuara rakyat melalui penggubalan undang-undang terhadap berita palsu yang dicadangkan, namun kebebasan itu perlu disertai tanggungjawab, kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Katanya, jika kebebasan bersuara itu digunakan dengan cara yang tidak bertanggungjawab termasuk menyebarkan berita palsu atau menyentuh sensitiviti kaum, ia boleh menghancurkan keharmonian dan kemakmuran negara.

“Pemimpin kita telah lama berjuang untuk memastikan keharmonian, perpaduan dan pembangunan negara kita diteruskan namun, kalau dibiarkan seseorang tidak bertanggungjawab memainkan isu sensitif dan menularkan perkara-perkara palsu, ia akan memburukkan keadaan,” katanya.

Liow yang juga Menteri Pengangkutan ditemui pemberita selepas menghadiri majlis konvokesyen Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman di sini hari ini.

Beliau berkata jika undang-undang itu diluluskan kelak, beliau percaya rakyat masih boleh menyuarakan pandangan atau mengkritik kerajaan namun ia perlu dibuat berdasarkan asas dan fakta.

Liow mengulas kenyataan pemimpin pembangkang Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini yang ‘khuatir’ tentang cadangan undang-undang itu dengan menyatakan ia undang-undang baik tetapi tidak boleh digunakan untuk menutup kebenaran.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *