KUALA LUMPUR, Kehebatan diaspora bangsa Melayu perlu dikekalkan bagi membolehkan mereka bersaing dengan bangsa lain di pentas antarabangsa, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.

Beliau berkata bangsa Melayu sudah mampu menjadi Melayu Glokal untuk terus bersaing dan mengekalkan kehebatan tersebut bagi mengelak tragedi perpecahan dan ditindas seperti yang menimpa rakyat Palestin, Syria, Afghanistan, Iraq dan Rohingya di tanah air mereka.

Antara faktor kehebatan diaspora Melayu adalah kecekapan, kerajinan, keberanian, kecekalan, ketabahan, bekerja keras dan berjiwa besar, selain faktor agama Islam, keterbukaan minda dan pengamalan budaya dan bahasa Melayu.

“Sebagai bangsa Melayu, bersyukurlah dengan anugerah Allah ini,” katanya menerusi laman blognya sskeruak.blogspot.my, hari ini.

Mengulas lanjut mengenai diaspora Melayu, Salleh berkata, kehidupan mereka tidak hanya terkongkong di tanah air sendiri, tetapi bertebaran di seluruh pelusuk dunia seperti di Australia, Britain, Sri Lanka, Afrika Selatan, Surinam, Arab Saudi, China, Madagascar, Kemboja, Mesir, Perancis, Sepanyol, Belanda, dan Amerika Syarikat.

Menurutnya, jumlah mereka dianggarkan seramai 500 juta orang atau kira-kira sembilan peratus daripada jumlah penduduk dunia dan ini menunjukkan Melayu merupakan sebuah bangsa yang hebat.

Beliau juga menghuraikan lima aspek kehebatan mereka iaitu; mempunyai jati diri yang tinggi, kekal berbudaya Melayu, berbahasa Melayu dan beragama Islam serta mampu membangunkan komuniti sendiri biarpun di tempat orang.

Bangsa ini bersatu atas nama berasal dari rumpun yang sama serta kekal dengan adat gotong-royong dan tolong-menolong serta berjaya menjadi tokoh terkenal di negara baharu, katanya.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *