Share on Facebook

KUALA LUMPUR, Pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia dijangka kekal kukuh pada 5.5 peratus pada 2018, didorong oleh pemberian tunai sekali sahaja kepada kakitangan awam menjelang pilihan raya umum dan projek kereta api utama seperti Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), menurut UBS Investment Bank.

“Kami menjangka aktiviti berkaitan pembinaan ECRL, dijadual bermula pada awal 2018, akan menambah 0.3-0.5 mata peratusan kepada pertumbuhan KDNK. Kami menjangka peningkatan yang sama daripada projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi pada 2019,”kata Ahli Ekonomi Alice Fulwood hari ini.

Beliau berkata aliran masuk pelaburan yang kukuh ke Malaysia, didorong oleh dasar Satu Jalur Satu Laluan China dan keutamaan yang relatif kepada pelaburan korporat Amerika dan China, akan turut memberi sumbangan yang besar kepada unjuran pertumbuhan yang meningkat.

Bagi tahun ini, Fulwood berkata KDNK dijangka berkembang enam peratus dalam keadaan kadar inflasi rendah.

Beliau menjangka inflasi susut kepada 3.4 peratus pada 2018 berbanding 3.9 peratus tahun ini, berikutan kenaikan harga minyak pada awal 2017.

“Kami berpendapat Bank Negara Malaysia akan menaikkan kadar sebanyak 25 mata asas dua kali pada 2018, pertama pada Januari dan kali kedua pada separuh kedua tahun tersebut,” katanya.

Fulwood berkata unjuran ekonomi domestik yang kukuh dan unjuran dasar monetari yang memihak kepada kadar faedah tinggi akan menyokong pengukuhan ringgit tahun depan, menjangka unit tempatan diniagakan pada 4.10 pada akhir 2017 dan mengukuh kepada 3.90 berbanding dolar US pada 2018.

Mengenai Pilihan Raya Umum Ke-14, beliau berkata risiko terhadap pelaburan yang dinamik agak rendah berikutan kebanyakan pelabur asing menjangkakan kesinambungan dasar.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *