Israel melarang lelaki Muslim di bawah usia 50 tahun memasuki Masjid Al Aqsa dan mengerahkan kira-kira 3,000 polis, susulan protes Muslim berhubung pemasangan pengesan logam di kawasan berkenaan, lapor AP.

Halangan terhadap usia dan kerahan polis datang selepas Kabinet keamanan Israel memutuskan tidak akan membantah mengenai keputusan polis memasang pengesan logam di pintu gerbang.

Polis memasang alat pengesan logam pada awal minggu ini selepas lelaki bersenjata melakukan serangan dan menyebabkan dua polis Israel terbunuh.

Pemimpin Muslim mendakwa, pengesan logam  adalah sebahagian daripada cubaan Israel untuk mengembangkan kawalan ke atas tapak tersebut.

Israel bagaimanapun menafikan tuduhan sedemikian dan berkata ia adalah peranti keselamatan rutin.

Pada petang semalam, polis menembak peluru getah, gas pemedih mata dan bom tangan untuk menyuraikan penunjuk perasaan yang didakwa melemparkan batu dan botol.

Paramedik dari Bulan Sabit Merah berkata, 37 orang cedera dengan peluru getah, tiga daripada mereka serius.

“Polis dan unit polis sempadan digerakkan di semua kawasan dan kawasan kejiranan,” kata jurucakap Micky Rosenfeld, sambil menambah bahawa kira-kira 3,000 anggota pasukan keselamatan telah dikerahkan.

Pasukan pendukung Palestin berkata, polis Israel menahan 10 aktivis Palestin di Jerusalem, termasuk pemimpin Palestin Presiden Mahmoud Abbas ‘Fatah di bandar raya itu.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *