PUTRAJAYA, Penggiat industri pembinaan perlu bersedia dalam tempoh tiga tahun untuk peralihan kepada penggunaan kaedah Sistem Bangunan Berindustri (IBS) sebelum syarat mandatori dikuat kuasa melalui peruntukan undang-undang, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata, perkara tersebut diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Peringkat Tinggi Mengenai Penguatkuasaan Pelaksanaan Penggunaan IBS Dalam Industri Pembinaan yang dipengerusikannya di Bangunan Menara Parlimen di Kuala Lumpur hari pada Selasa.

Penggunaan IBS dalam industri pembinaan perlu diterajui oleh sektor swasta bagi meningkatkan tahap penggunaan IBS pada skala besar kerana nilai dan bilangan projek dalam sektor pembinaan swasta sentiasa lebih besar dari segi jumlah keseluruhannya,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Beliau berkata, mesyuarat hari ini adalah susulan keputusan Kabinet pada 17 Mei lepas yang bertujuan memperhalusi cadangan mewajibkan penggunaan IBS dalam industri pembinaan negara melalui penggubalan undang-undang dengan meminda Undang-Undang kecil Bangunan Seragam sedia ada.

Katanya, berdasarkan statistik, nilai keseluruhan projek swasta pada 2015 adalah RM111 bilion bagi 5,395 projek iaitu 82 peratus daripada nilai keseluruhan projek di Malaysia, berbanding nilai bagi projek sektor awam yang secara keseluruhan sebanyak RM24 bilion (18 peratus) bagi 1,822 projek.

Pada 2016, nilai keseluruhan projek swasta mencatat RM126.3 bilion bagi 4,851 projek iaitu 72 peratus daripada nilai keseluruhan projek di Malaysia berbanding projek sektor awam yang secara keseluruhannya bernilai RM50 bilion (18 peratus) bagi 1,696 projek, katanya.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, pembinaan secara IBS terbukti dapat memendekkan tempoh penyiapan projek, dan secara tidak langsung membolehkan pihak pemaju projek menjual lebih banyak bangunan atau rumah dengan cepat.

“Penggunaan teknologi dan kaedah IBS dalam sektor pembinaan akan dapat menyumbang kepada peningkatkan produktiviti sebanyak 2.5 kali dan akan menjana nilai tambah kepada pendapatan pekerja binaan sehingga US$16,500 menjelang 2020,” katanya.

Beliau turut memaklumkan bahawa berdasarkan rekod Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB), beberapa projek ikonik negara yang telah berjaya dibina sebelum ini menggunakan kaedah IBS termasuk Menara Kembar Petronas, KL Sentral, Stadium Nasional Bukit Jalil, Menara Kuala Lumpur dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Dalam perkembangan yang sama, beliau berkata, mesyuarat berkenaan turut mempertimbangkan beberapa syor dan cadangan yang dikemukakan Kementerian Kerja Raya melalui CIDB seperti memperluaskan kuasa pihak berkuasa tempatan dalam usaha menguatkuasakan dasar IBS, meningkatkan peranan CIDB dalam pelaksanaan kaedah itu.

Antara pertimbangan lain ialah mengkaji semula perjanjian jual dan beli bagi mengurangkan tempoh pembinaan serta mengurangkan tenaga kerja kurang mahir untuk projek kerajaan.

Mesyuarat itu dihadiri oleh Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof; Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar; Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Dr Loga Bala Mohan; Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Ismail Abd Mutalib serta ketua-ketua setiausaha kementerian dan ketua jabatan serta agensi berkaitan.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *