Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ‘bersyukur’ berikutan satu kajian mendapati Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dipilih sebagai calon pilihan utama untuk menggantikan perdana menteri.

Bagaimanapun di dalam undian tersebut Hishammuddin yang juga naib presiden Umno hanya mengatasi Zahid dengan peratusan terlalu kecil, iaitu sebanyak satu peratus.

“Alhamdulillah Hisham lebih popular 1 peratus,” kata Zahid seperti dilapor portal Majlis Ahli Parlimen BN (BNBBC).

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas merasmikan Multaqa Ekonomi Majlis Perundingan Islam (MPI) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Zahid diminta mengulas kajian dijalankan badan pemikir kerajaan negeri Selangor, Institut Darul Ehsan (IDE) di sekitar negeri itu bermula 26 hingga 30 Ogos lalu.

Kajian itu menunjukkan 32 peratus daripada responden menyokong Hishamuddin sebagai pengganti Datuk Seri Najib Razak manakala 31 peratus lagi memilih Zahid.

Sementara itu, Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin Abu Bakar berada di tangga ketiga dengan memperolehi 28 peratus undian.

Keputusan kaji selidik itu dibentangkan di sebuah hotel di Shah Alam semalam oleh Timbalan Pengerusi IDE, Profesor Datuk Mohammad Redzuan Othman.

Pecahan lebih terperinci daripada responden mengikut lingkungan umur menunjukkan Hishamuddin paling popular di kalangan kumpulan berumur 31 hingga 50 tahun.

Zahid pula lebih popular di kalangan mereka yang berumur atas 51 tahun, manakala Khairy paling popular di kalangan belia berusia 21 hingga 30 tahun.

Ulasan saya, IDE sudah tidak ada idea sehingga tergamak melaga-lagakan Zahid dengan Hishamuddin untuk jawatan Presiden Umno. Sekarang ikut tradisi pemangku timbalan presiden, Zahid Hamidi akan menjadi PM apabila Najib bersara dari politik.

Oleh itu IDE tidak perlu menjalankan kajian kerana Zahid yang memangku jawatan Timbalan Presiden Umno yang akan menjadi PM baharu. Apa motif IDE mengadakan kajian seumpama ini selain dari mahu melaga-lagakan antara dua tokoh, Zahid dan Hishamuddin.

Zahid adalah bekas ketua pemuda ketika Hishamuddin menjadi naib ketua pemuda. Oleh itu Hishamuddin yang dijangka mengambilalih kerusi timbalan presiden apabila Zahid menjadi Presiden Umno selepas PRU akan datang. Jadi tidak timbul isu Hishamuddin akan menggantikan Najib.

Hasil keputusan PRU pada tahun 2018 akan menyaksikan Najib berundur dan beri laluan kepada Zahid.,Maka Zahid adalah pilihan yang tepat untuk menggantikan Najib.

Oleh: Zabidi Hj Saidi

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *