PETALING JAYA, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meminta mana-mana pihak tidak mempolitikkan hal agama meskipun berbeza idea dan pandangan politik.

Sebaliknya, Timbalan Perdana Menteri berkata semua pihak harus menggunakan landasan politik untuk memperkuat agama Islam.

“Prinsip saya, kita boleh berbeza pendapat, boleh berbeza pegangan politik. Tetapi dalam hal ehwal agama, kita jangan gunakan agama untuk politik,” katanya pada majlis mengucapkan selamat jalan kepada jemaah haji Malaysia di Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya di sini, hari ini.

Menyentuh tentang pengurusan haji di negara ini, Ahmad Zahid berkata kerajaan persekutuan menerusi Lembaga Tabung Haji (TH) memperuntukkan RM260 juta subsidi jemaah haji tahun ini dengan pemberian subsidi sebanyak RM9,570 kepada setiap jemaah.

Katanya jemaah haji Malaysia hanya membayar RM9,980 seorang jika dibandingkan dengan negara jiran yang jemaah hajinya perlu membayar tidak kurang RM15,000 untuk pakej paling murah.

“(Oleh itu) jika ada negeri yang beri RM500, Alhamdulillah, terima kasih. Tetapi jangan bangga kerana ini ibadah, bukan politik,” kata beliau.

Ahmad Zahid berkata kepercayaan Raja Arab Saudi Raja Salman Abdulaziz Al-Saud terhadap Malaysia serta kepimpinan tertinggi negara juga membolehkan pelbagai manfaat diperoleh dalam operasi haji termasuk pemilihan Malaysia sebagai negara pertama di dunia menjalankan program prapelepasan imbasan awal dan kelulusan imigresen Arab Saudi di tanah air.

Timbalan Perdana Menteri turut menasihati jemaah haji negara ini agar menjaga tatatertib semasa menunaikan haji dan pada masa sama menjaga nama baik Malaysia.

Beliau berkata para jemaah hendaklah menggunakan waktu sepanjang wukuf di Arafah untuk beribadat dan mendekatkan diri kepada Allah SWT.

“Jangan sia-siakan peluang menunaikan haji ini,” katanya yang turut menasihati para jemaah supaya tidak berbual-bual kosong.

Hadir sama pada majlis itu ialah Pengerusi TH Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim; Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Tan Sri Noh Omar dan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

Pada penerbangan hari ini, seramai 483 jemaah dijadual berlepas ke Makkah pada 5 petang ini dan dijangka tiba di Jeddah pada 9.10 malam waktu Arab Saudi.

Ini penerbangan kedua terakhir sebelum penerbangan ke-113 dijadual berlepas ke Tanah Suci esok. Jumlah keseluruhan jemaah haji Malaysia tahun ini ialah 30,200 orang.

Share on Facebook Share Share on TwitterTweet Share on Google Plus Share Share on Pinterest Share Share on LinkedIn Share Share on Digg Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *